Blogg

2021 10 14 Las Palmas

Nu har det runnit mycket vatten under broarna igen. Vi har varit i Sverige i 2½ månad och nu är vi tillbaks igen sedan 18 september.

Hemma i Sverige var det mycket jobb och mycket träffa vänner och familj. Tiden rinner snabbt iväg och inte hann vi med att träffa alla vi ville och inte får man allt gjort heller. Mot slutet ställde en vanlig förkylning till det också , då törs man ju inte träffa folk av rädsla för Corona.

Även om tiden går fort så har vi hunnit med en hel del. Fotoutställning i Gysinge, Lennart Pettersson som jag följer på Facebook, så fina djur, fåglar och naturbilder. Vernissage på söder med fd arbetskamrat Gunnar Askmark, Det var de kulturevenemang vi hann med och tordes vara med på. Lite eftertänksam är man ju fortfarande om att träffa mängder med människor innomhus i alla fall. Vaccinering mot Corona stod högt på agendan och var så smidigt med vaccinbuss på torget med drop-in. Hämtade upp nytt sittbrunnskapell i Uddevalla på väg till Orustdagarna med öppet varv. Hyrde stuga på Vindön. Det var 4 år sedan sist, tidigare var det en årlig återkommande händelse i säkert mer än 15 år. Lite Corona stukat var det men härligt ändå. Torbjörn rensade på vinden och började sälja av på Blocket, det tar tid ska man ha klart för sig. Läkarbesök, skulle ju operera gråstarr men det blev framskjutet pga. vattenskada i operationssalen. Blir i december istället så det blir en tur hem då också. Vi har träffat en hel del folk om än inte alla vi önskade, har dem i åtanke till december istället.

Åter i Las Palmas är det blandat jobb och nöjen som vanligt. Först ut var att få det nya sittbrunnskapellet på plats och vi är så nöjda , ståhöjd för mig i alla fall. Helt och rent. Det förra kapellet var inte så gammalt bara 5 år men det tar hårt med sol, salt och hårda vindar.

För första gången var Katedralen i Las Palmas öppen när vi kom dit, efter otaliga gånger vi varit där. Så magnifik, jag associerar till palmer, med vacker orgelmusik i denna rymd var så fint. Hit vill jag gå igen. Nästan dagliga promenader runt i staden varvas med jobb på båten. Nu är det nytt förstag som håller på att bli till. Bilder kommer sedan. Ska, om vi kommer iväg någon gång, göra att vi kan ha två försegel uppe samtidigt s.k.. wing on wing sailing. När och om man har medvind vilket vi sällan har haft förstås, Torbjörn tänkte döpa om båten till motvind. Men om vi kommer iväg över Atlanten så ska det väl mycket till att vindarna vänder just när vi ska över. Det blir alltså ingen Atlanten i år heller, dels för att vi tycker Coronaläget är för osäkert på andra sidan där de inte är vaccinerade i samma utsträckning och att vi hört att de stänger ner länder igen. Dels är det för att jag ska kunna göra starroperationerna i lugn och ro. Men vem har bråttom.

Idag fick vi se en 30 år gammal livflotte, ompackad 2007, som skulle kasseras och nu testades det om den fortfarande fungerade. Det gjorde den, snacka om kvalitet. Allt var i toppskick. Denna var för 10 personer och vi har samma sort fast för 4 personer. Känns som ett tryggt och bra köp, Nu gäller det att ta sig ombord från vattnet med full mundering också om olyckan skulle vara framme. Det var tänkt att den skulle slängas i vattnet men eftersom man inte visste om den skulle blåsa upp sig så skulle allt sjunka till botten och man vill ju inte skräpa ner samt att det skulle vara svårt att bärga ekipaget. Hade på mig badkläder utifall att vi kunde testa. Läser och ser på TV om vulkanen på La Palma och sörjer för befolkningen där, Vi låg ju där i 8 månader med båten, en fantastisk vacker ön och vänliga invånare. Så mycket som är förstört och många som blivit av med sin hem och sin försörjning. Vi märker ingenting här på Gran Canaria, det är ju ganska långt bort ändå härifrån.

2021 06 14 Las Palmas Gran Canaria

Vi gick på en nit igen, lämnade in på en verkstad, Gopar Tecnicas Hidraulicas, för att få ett fäste gjort till Furlex nr 2, innerstaget. De skulle höra av sig efter 1 vecka, när de inte hade ringt efter 1 ½ vecka så ringde jag, det var inte klart de skulle ringa igen efter 2 dagar, på onsdag. När de efter 2½ vecka inte hört av sig så åkte vi dit och då plötsligt hade de inte tid att göra det, gissa om jag blev arg igen, de bara pös av ilska när vi gick därifrån. Pissråttor……Vi fick ett annat tips en bit bort till en mindre firma, Dohier Angeles, där vi nu betalat 50 euro i deposition nu får vi se, om det blir något innan vi åker hem.

Bokat hemresa till den 30 juni med SAS direkt till Arlanda.

När vi väntar på att få olika delar som vi beställt har vi passat på att roa oss lite. En dag var det gratis på alla museer och då gick vi till fyra museer som vi var nyfikna på. Det tog hela dagen.

En dag gick vi på Dinosaurie expo, kanske mer för barn, det vi såg på Globen för många bättre. år sedan var betydligt bättre. Mycket för hög volym för vår smak. Men men nu är det gjort.

Vi hyrde bil i 2 dagar. Vi tog oss runt första dagen och kollade lite olika hamnalaternativ om eller snarare när vi blir utslängda från Las Palmas. Puerto Taliarte, Pacito Blanco, Puerto Rico och Porto Mogan. Vi måste också ta upp båten för rengöring och byte av anod samt cuttleslagret i höst.

Dag nummer två åkte vi och skulle fylla gasflaskorna men en flaska blev underkänd pga. av att datumet var bara en påklistrad lapp och inte instansat. Senare åkte vi upp i bergen till Teror för att titta på den omtalade kyrkan, Basilica de Nuestra Senora Virgen del Piño, den låg dock insvept i skyddsnät men det var mässa och öppet för besök. Efter en stadig lunch, trots att vi beställde från barnmenyn, så åkte vi vidare till Firgas som jag också läst om lite grann, gick runt och njöt av en härlig liten pärla med fin vattenfalls trappa och mosaiker. Det är en urgammal vattenkälla sedan 500 år. Det vi missade var om vi kunde komma på besök till vattentillverkningen. Därefter tog vi en tur förbi Arucas där vi varit tidigare men kyrkan/ katedralen, San Juan Bautista, var inte öppen då, men nu kom vi in där också. Gick runt i fina Markisinnans trädgård. medan vi väntade. Men skippade romdestilleriet för vi har kvar rom från förra gången, drygt 1 år sedan. Det dricks inte mycket starksprit i den här båten.

Nu håller Torbjörn på att byta Ackumulator tank och vattenpump. Funderar ut hur och var Watermakern ska installeras. Plockat ut allt ur stuvfacket i sittbrunnen och det är inte lite grejer som får plats där men nästan omöjligt att hitta någonting utan att plocka ut det mesta. Blodvite, svett, läckage, mörbultad kropp och frustration men skam den som ger sig.

2021 05 17 Las Palmas Gran Canaria

Lämnade Santa Cruz den 7 maj efter att vi konstaterat att både Teneriffa och Gran Canaria nu låg på smittnivå 2 och då ska det inte behövas något PCR test. Vi fick sällskap av ett gäng delfiner strax utanför SC och senare på kvällen av ett gäng pilotvalar. Fin upplevelse. Seglingen var fin i 10 av de 13 timmarna som överfarten tog. Synd bara att jag blir sjösjuk. Provade att vara utan piller den här gången men det är och var inte inbillning eller biverkan av pillret. Det förtar ju en härlig segling. Vi hade Nord Nord Ostlig vind inte så stark men gav oss ca 4 knop. Tog ju sin tid att komma fram men vi har ju tid. Vi kommer ändå alltid fram i mörker. När vi slog på lanternorna så uppdagades det att att styrbords lanterna inte fungerade, Tb fick ge sig ut i becksvarta mörkret och laga den men ,det gick ju bra som tur var. Jag blir ju alltid orolig att något ska hända och att han ska falla i sjön, även om han säkrar sig förstås.

Låg på receptionsbryggan över natten när vi kom fram vid 22.30 tiden. Surt blev det för att vi inte hade ringt innan. Tjurskallar är vad de är på det där kontoret. Man ska bocka och buga och be om ursäkt för att man stör, typ. Jag hade skickat ett mail drygt en vecka innan där de skrev att det inte gick att boka plats eftersom det är en kommunal hamn. De skrev att de inte hade någon plats just då. Så då tänker jag att då åker vi väl och får se om de har någon plats nu då, boka gick ju inte. I värsta fall får vi väl ligga på svaj utanför. Mannen som hjälpte oss var ok men surgubben bredvid där la sig i och slog dövörat till när jag ville ge min förklaring. Man ska stå med mössan i hand och be om ursäkt, jä…a maktmissbrukare. Vi fick ligga kvar så skulle de göra en runda för att kolla platser om någon hade lämnat hamnen under morgonen. 3 timmar senare kom de och sa att det fanns en plats på brygga S. När vi kom dit fanns det minst 3 platser på brygga S och de hade inte lämnat den dagen utan varit tomma flera dagar. Noll koll har de. Hörs det att jag är fortfarande sur på honom, översittaren. Men det är tydligen typiskt för den här hamnen hör jag från flera. Man ska inte tro att man kan komma hit och komma.

Även om vädret inte varit det bästa, mulet och blåsigt, (donkey belly som de kallar det moln som brukar placera sig över LP) så är det skönt att vara här igen. En större stad med större utbud. Trevligt umgänge även om inte så många svenskar är här nu men ett litet gäng har vi träffat i alla fall. Lite längre att gå till och från olika ställen men jag får ju fler steg på stegmätaren. Nu har vi varit iväg och beställt ett fäste till ett förstag till och det ska vara klart närmsta dagarna och idag beställde vi en till furlex med vajer och hela kitet. Vi är lite på G.

Cyklarna har kommit fram igen och tog en tur till gamla stan igår, hade tyvärr glömt cykellåset så vi kunde inte lämna dem, tänkte besöka museet men det får vi ta en annan dag. På tisdag ska de ha gratis inträde till alla museer så vi får passa på då.

2021 04 26 Santa Cruz de Tenerife

Det blev en extremt lugn överfart, totalt stiltje i 36 timmar som det tog. Hade ju tänkt segla förstås, prognosen lovade segelväder men tji fick vi. Började oroa oss för att dieseln inte skulle räcka. Så vi drog ner på varvtalet för att inte dra så mycket soppa och tid har vi ju. Jag slapp bli sjösjuk i alla fall på havet, tog ett piller ca 1½ timme innan avfärd och blev sjuk innan vi lämnade hamn. Det kanske är pillren jag blir sjuk av och inte vågorna :). Vi hade nog varit framme på 24 timmar om vi gått i normal fart. Nåväl vi fick se många Portugisiska örlogsmän på vägen med sina fulla segel. En del delfiner, men de är så skygga när det kommer till att bli fotade av mig iaf. Många stormsvalor i flock när vi närmade oss Teneriffa. Ett totalt platt hav är ju så fint och solens upp- och nergång blir så fantastiskt vackert.

Nu har vi varit här i Santa Cruz i 3 veckor och hyrt bil 2 dagar x 2 och sett oss omkring lite. Började med att vi skulle åka ner till Disa och fylla på våra gasoltuber som vi gjort tidigare men den här gången gick det inte, de tyckte det var för riskabelt. Så det var ju lite snopet. Men men det är bara att acceptera. Så åkte vi till en affär som säljer gummibåtar och hörde oss för om de även kunde laga gummibåtar och det kunde dom. Vi bestämde att de skulle komma och hämta vår ”nya” dinge som vi fått från EOS, som var lite punka på. Ett dygn senare kom de tillbaks med en hel dinge igen. Har ju levt och tagit sig jorden runt i 15 år så nu hoppas vi den lever ett tag till.

Vi tog oss sen till Puerto de la Cruz där vi spenderade en halv dag och fick se en helt annan del av staden mot vad vi sett förut. Vi hade helt enkelt missat halva stan förra gången vi var här. Åkte sedan ner till Garachico för att kolla in hamnen där nere. Vi hade som plan att ev. gå dit innan SC. Själva hamnen i sig var stor och öde och en bit att gå till själva samhället. Men samhället och byarna runt omkring var jättefina och såg mysiga ut.

Dagen efter åkte vi upp över norra delen till Almaciga. Tyvärr var det en söndag och alla var där. Det fanns inte tillstymmelse till möjlighet att parkera. Ett jättebra ställe för surfare att börja på, förstår vi. Vi fortsatte tillbaks och tog vägen mot Teide istället, den här gången motsatt håll mot vi åkt förut och tänk vilka nya vyer man får se. Mycket trafik dit också men vi åkte fram till Linbanan och vände tog sedan vägen mot Güimar på hemvägen, en slingrig men väldigt vacker väg med massor av blommor efter vägrenen.

Nästa omgång av bilhyrning tog vi oss tillbaks till Almaciga och nu hade vi bättre tur med parkeringen. Vi promenerade upp till Benijo för att komma så nära the Roque som möjligt, vid vägs ände låg ett litet samhälle och då kom vi inte längre. Vi tog oss dag 2 runt söderut istället till gamla trakter som Las Galletas där vi var på en charterresa när jag fyllde 60 år. Åt lunch på Ann och Annas i Los Cristianos, två svenska kvinnor som brukar laga svensk mat. Fortfarande ganska öde utmed stränderna och nu börjar lågsäsongen. Lite sorgligt att se att många företag inte kommer att överleva den här Coronapandemin. Vi har också passat på att besöka IKEA och köpt på oss lite sill och kaviar m.m. Sen var det att bunkra upp med diesel och mat, så fort vi kan ta oss över till Las Palmas utan att behöva ta nytt PCR test så åker vi vidare. Men både Teneriffa och Gran Canaria ligger på nivå 3 så men vet, det kan ta tid. Fick ett tips annars att åka via Porto Mogan och då går det bra utan PCR!!??

2021 04 03 Tazacorte La Palma

Detta gjorde att vi bestämde oss för att hyra bil i 2 dagar till. Dels för att handla lite mer så vi har det vi behöver inför påsk och avresan. Dels tog vi en tur runt ön igen. Åkte till Los Tilos vattenfall för 3’e gången, det är så fint där så det är värt att besöka många gånger. På vägen tillbaks såg vi att ett Arkeologiskt museum, El Tendal, var öppet. Utgrävningar på -80talet visar att de första bosättarna, Benahoarer, slog sig ner i grottor och fynden visar att de troligen levt där i tusen år innan Spanjorerna kom och erövrade ön på 1400 talet. DNA-test visar att de härrör från Berberna i bl.a. Marocko. Intressant och vackert beläget. Kostade inget men de registrerade vilket land vi kom ifrån.

Tyvärr kom vi inte iväg som vi tänkt oss pga. av att de höjde risknivån till 3 på Teneriffa och vi fick inga besked om vi var tvungna att Covidtesta oss. Ett prov vi själva får bekosta och det kostar ca 120 € per person vilket blir typ 2500 sek, och det kan man ha roligare för. Vi vet ju att vi inte utsätter oss för smitta och vi känner oss friska, så det känns onödiga pengar. Det är väl säkerhetsåtgärder för att det är Påsk nu. Hörde sedan att man inte behövde testa sig när man kom till Teneriffa. Ringde även och dubbelkollade, undrar varför de inte kunde ha kläckt ur sig det via mail, jag skrev och frågade 3 gånger men fick inget svar!? Nu ser vi ett bra väderfönster på måndag och planerar att segla iväg då. Håller tummarna för att det håller i sig.

På kvällarna kommer fiskebåtarna in med sin fångst och vi var där och tittade när de lastade av tonfiskarna, jättestora. En dag kom en grannbåt in med två stora fiskar som vi fick lära oss hette Mahoo och vi köpte en bit på ca 1 kg. Vit fin fisk och smakade gott.

Tog en tur förbi Bananmuseet i Tazacorte men som tyvärr verkar vara stängt för gott. Hela ön är så grön och lummig nu efter allt regnande, med massor med blommar. Om man kan drömma om den svenska midsommaren när den är som bäst så doftar det i blomsterhaven. För oss var det dock länge sedan vi upplevde en fin midsommar. Varit ute snart 3 år och innan dess var det minst 3 år med regn och kallt väder när vi var ute i skärgården med båten.

2021 03 14 Tazacorte La Palm

Livet tuffar på dag för dag. Vi börjar prata om att segla vidare, känns som det är dags nu. Vädret har ju varit lite si och så. Som det ser ut nu så verkar det komma ett väderläge om ca 1 vecka. Hoppas på det. Även att Coronatrycket har varit lite högre på t.ex. Teneriffa och Gran Canaria och det har ju varit en anledning att inte skynda på. Här har det varit i princip noll smittade och det känns ju tryggt även om vi håller distansen och bär munskydd samt tvättar händerna hela tiden så risken är minimal ändå.

Det är ju en vardag även här med tvätt, laga mat och fixa trasiga saker. Vi fick en rejäl kuling vind här en kväll så solskyddet revs sönder innan vi hann ta ner det och det behövde ju lagas. Vi har gjort en ny bekantskap med Lena Och Jörgen på båten Xora och jag fick en vattenkefir kultur av Lena och en massa bra tips på annat vegetariskt m.m.. Egen yoghurt har jag ju gjort länge.

Vi hyrde bil i 2 dagar till för att uträtta lite ärenden och även ta en tur liksom för att säga adjö. Jag får alltid lite separationsångest när vi ska vidare efter så här lång tid, 7 månader varav 2 hemma i Sverige.

Den här gången var Siden museet i El Paso öppet och det var ju roligt. Vi fick se en film om hur hela processen går till innan det blir ett fint tyg. Två kvinnor satt även live och visade vävningen och spinning av tråden. 3 euro per person kostade det. Vi var de enda besökarna där, så Corona-säkert som det bara går.

Sedan hade vi fått upp flåset så då blev det ett till Museum, Hantverksmuseet i Brena Alta, Museos del Puro Palmero. Där man visade bl.a. Tobakstillverkningen. och Karnevals- utstyrslar och religiösa alster. Bananodlingarna hade jag hoppats mer på då det museet i Tazacorte är stängt. Jag hade velat se mer av den odlingsprocessen och hur det går till. Kostade även här 3 euro per person.

Karnevals dekorationerna gjorda av små små pappersrullar, pärlor, bönor och dyl.

Vi tog även en sväng till Santa Cruz där vi åt lunch och tog en fika. Det var lite kallt och blåsigt.

Dag 2 åkte vi upp till högsta toppen igen, det har blivit en favorit att komma dit, 3’e gången vi var där. Klar fin luft men även lite disigt/dimmigt över dalen.

Det är trots lite kyla i luften även dofter av vår. Mycket vackra blommor på lägre höjder.

2021 02 17 Tazacorte La Palma

Så är vi tillbaks sedan en månad, efter lite fördröjning. Resan blev inställd pga av snökaos på Madrid flygplats (Iberia). Bokade om med SAS och Binter, mellanlandning i Las Palmas kom iväg den 16 jan istället för den 14 jan. Blev några tusenlappar dyrare förstås men blivit lovade att få tillbaks delar av den förlorade resan. Vi har dock inte sett det än. Verkar som flera flygbolag i dagsläget ”lånar pengar” av resenärerna på obestämd tid, pga. av dåliga tider pga. Coronapandemin.

Hemma blev det en del jobb i huset och på bilen, en del läkarbesök och tandläkarbesök blev det också. För att inte tala om alla besök på diverse båtaffärer. Vi träffade familjen och några vänner. Vi var dock restriktiva med för många möten. Julen firade vi med min bror och delar av hans familj och på julafton fick vi första solglimten. Annars var det grått och regnigt hela tiden inte många soltimmar alls och lite snö fick vi på slutet. Nu hör vi att de har en kanon fin vinter med lagom kallt och snö med mycket sol. Höjdpunkten var att få träffa familjens nytillskott William 3 månader (nu 5 mån) och storebror Sam 3 år.

Prover vi tog visade att vi inte haft Corona och inte hade det heller när vi åkte ner igen. Måste ju ha negativt prov för att släppas in på Kanarieöarna och ha fyllt i en hälsodeklaration. Provet vi tog var ju ett dygn för gammalt, inte mer än 72 timmar. Lite frågande var de på Arlanda men vi kom igenom med tanke på att vår resa hade blivit inställd och då hade de förlängt giltighetstiden en vecka tror jag. Tur vi hade papper på det med oss för på Arlanda visste de inte det.

Tid för avresa var nog överkomligt även för sonen Viktor som nu troligen fått rå om oss tillräckligt. Känns skönt även för oss att lämna vintern även om vädret här inte varit på topp hela tiden. Mulet, regn, kallt, t.o.m. snö i bergen, höga vågor och nu Calima. Men också haft underbara dagar med sol, värme vår i luften, blommor och fågelsång. Skönt att vara på tillbaks i båten och komma in i denna lunk igen.

Vi började med att hyra bil i 10 dagar för att ta oss lite mer runt ön, sett både nya platser och tidigare sedda favoriter.

Tog vägen över bergen istället för genom tunnlarna några gånger för det är så fantastik utsikt och skön luft i bergen. Tog även en kortare vandring på Routa Vulcano från Los Llanos del Jabin. Besökte Cuevas de las Palomas som är ett litet grottsystem i en lavaflod. Hittade till slut snömadonnan Nuestra Segnora La Virgin de Las Nieves, som vi letat efter så länge. Åt lunch på Chipi Chipi som vi också hört talas om som låg i närheten av snömadonnan. En härlig restaurang som ligger i en lummig trädgård med blommor och träd, maten var så där men mest beror det nog på att vi inte vet hur man beställer mat här än, fast vi varit här så länge. Äter i och för sig mest hemma förstås. Här är väl tanken att man beställer flera olika rätter som alla delar på och vi beställer en rätt per person för vi vill inte ha för mycket mat. Men det förefaller också enligt vår mening ganska smaklös mat, inga kryddor som förhöjer smaken. En gång beställde jag pasta med gambas, ingen vitlök eller chili, inget salt och peppar massor av pasta så man blir mätt bara man ser det och några gambas på toppen. Nä då kan vi bättre själv. Men billigt att drick ute är det så det gör vi då och då.

Besökte helgmarknaden i Puntagorda och tog svängen upp till El Pinar Mirador del Universo, mosaikpark uppe på berget i ingenstans. Inte lättaste stället att ta sig, en smal och slingrig väg med vidunderlig utsikt. Små hus efter vägen men långt i från allfarvägen.

Förutom småpyssel med båten, bytt vattenkran i köket bl.a. så läser vi mycket Tb lyssnar på musik, Inte så mycket TV just nu eftersom när vi kom tillbaks har vi tappat kontakten med Wifi i hamnen så vi måste köra på egen och då går det åt snabbt. Håller oss med lite nyheter och någon film. En serie vi ser är Atlantic crossing en norsk dramaserie om Norska Kungafamiljen under andra världskriget, intressant och välgjord.

2020 10 09 Tazacorte La Palma

Vi fortsätter med våra promenader, gärna på kvällen. Trots att temperaturen gått ner till runt 25 grader så är det mycket svettigt. Det är ganska lugnt på stranden nu när de flesta Spanjorer / Canarier inte har semester och skolorna har börjat. Så vi ska ta några dagar på stranden innan vi åker hem för att bättra på solbrännan. Vi är ju annars ganska försiktig med solen eftersom vi har den mest hela tiden. Fast de senaste dagarna / veckan har det varit mulet och t.o.m. haft ordentligt med regn mer än en halv dag. Det har inte hänt på mycket länge, säkert ett år minst. Lite små dugg kan det komma men inte så mycket mer. Här behövs det mycket regn, reservoarerna är nästan tomma och bananplantagen slukar nog mycket vatten. De ser i och för sig inte ut att lida nöd av torka.

Ja nu har vi bokat resan hem den 11 november till den 14 januari 2021, med Iberia och mellanlandning i Madrid med övernattning. Vi törs inte boka med något direktflyg för jag ser på FB att flygen ställs in hela tiden. Men nu de senaste dagarna verkar de ha gått men det är till Gran Canaria och Teneriffa. Nåväl nu börjar vi längta hem båda två tror jag. Vi har redan packat det som ska med hem, vi försöker röja ut sådant vi inte använder. Jag t.ex. med alla svarta kläder som är omöjligt att använda i denna värmen, hur tänkte jag. Vi ska ta några mer turer runt på ön och till Santa Cruz för att få tiden att gå. Annars sitter vi bara i båten och väntar på att tiden ska gå. Torbjörn kollar sport och jag har nyligen börjat spela Quiz med vänner. Jag är så dålig än så länge men jag tänker ju mer jag spelar desto bättre blir jag. Så jag låter mig inte nedslås av mina smarta och snabba kompisar. Jag tänker också om jag håller hjärnan igång kanske jag kan hålla seniliteten stången, om jag skulle drabbas av det på ålderns höst. Fast å andra sidan har jag mig veterligen inte anlag för det, om det nu beror på anlag,

2020 09 24 Tazacorte La Palma

Dagarna går och vi förströr oss på olika sätt. Träffar lite folk som vi tar en öl med eller en bit mat. Det är kul att man möts och skiljs åt och möts igen på olika ställen. Vi tar våra promenader nästan dagligen och helst frampå kvällen när det är lite svalare. Inne sitter vi med fläkten på hela tiden. Temperaturen har dock sjunkit något men är fortfarande omkring 27 grader och ganska fuktigt.

Vi har gått några gånger till Tazacorte samhälle, som är ca 2½ km uppför och hem nerför, en lång backe så det blir bra träning. Där har de mer utbud av affärer och mer välsorterad mataffär. Tur vi har en dra-maten så Tb slipper bära så tungt. Jag har nog med mig själv för det mesta. Vi har också tagit bussen till Los Llanos några gånger. Det är en fin stad, den största på ön enl. folkmängden. Mycket väggmålningar och fina mosaiker i parken Gonzales Felipe som tyvärr var stängd men stängslet och murarna tillät oss att se in ändå.

Vi har hyrt bil ytterligare två dagar och den här gången letade vi oss fram till Plaza de La Glorieta som också har en fin ”park” med mosaik. Därefter tog vi väg 301 över bergen till andra sidan, vacker utsikt och hög fin luft. Genom fin skog ner till Santa Cruz för att se om de har någon båttillbehörsaffär, hittade ingen. Åt lunch på Mc Donalds som det var år sedan vi åt på, är sig likt. Drog vidare mot regnskogen och vattenfallet Bosque de los Tiles igen för det var så fint och skönt där. På tillbakavägen tog vi en mindre väg 401 förbi en liten kyrka i Las Nieves som vi fick tips om men den var stängd. Avslutade dagen med en sväng upp till nationalparken La Cumbrecita, efter kl 16 behöver man inte boka tid. När vi kom dit förstod vi varför man måste boka tid på dagtid. Mycket litet utrymme för parkering var det där och blir nog lätt kaos. Fint var det i alla fall med utsikt mot bergskammen mittemot där högsta toppen ligger, Rouque de Los Muchachos, fin och hög luft och ljuvligt att vandra runt där.

Dag 2 for vi till Los Nieves igen för vi tänkte att kyrkan kanske var öppen på en söndag och det var den. En liten fin kyrka men eftersom mässa var på gång ville vi inte störa allt för mycket. Några foton blev det. Dock var det inte kyrkan med snömadonnan som vi trodde. Vi får leta vidare efter den om den nu finns.

Tog sedan väg Lp 4 uppför, en slingrande väg med härlig utsikt. Vandrade upp till Pico de La Cruz där utsikten ner i kratern/ dalen är magnifik och till och med jag tog mig högst upp. Slingrade oss sedan ner runt väg 112 och kom förbi de brandskadade skogarna. Avslutade dagen med en ”sväng” förbi Prois de Candelaria Vicino, the Pirate bay. Betydligt mer stupbrant än vad vi föreställt oss, Tb oroade sig för hur vi skulle komma upp med bilen på tillbakavägen. Själv höll jag på att kollapsa på vägen upp från att vi gått ner sista biten ca 500 m till själva grottan. Fruktansvärt påfrestande gångväg (för mig) ner och upp, det sista vi gjorde på en lång dag. Nu är jag glad att vi gjort det men det får nog räcka med en visit där för min del i.a.f.

2020 09 08 Tazacorte La Palma

Började med att ta det lite lugnt några dagar och upptäcka närmsta omgivningen. En lugn och vågfri hamn. Utanför marinan ligger en lång strand svart sand blandat med rullsten. Vågorna slår in och gör det lite svårt att bada för mig, men nödvändigt när temperaturen går upp mot 35 grader. En något svalkande bris är det trots allt vid stranden. Ett litet samhälle finns här med restauranger och några små affärer. Annars ligger Tazacorte stad ovanför oss med en brant backe upp där utbudet är lite större. Vi ska ta oss dit endera dagen. Däremot har vi tagit bussen till Huvudstaden Santa Cruz de La Palma. Det är så förvirrande att namnen är så lika på alla öar så man vet knappt var man är. Santa Cruz var en vacker liten stad, vi promenerade genom gamla stan och såg på de sevärdheter vi läst oss till. Museet var dock stängt, pga av Corona, beläget i fartyget, replikan av Columbus Santa Maria som ligger i ena änden av stan, O´Daly gatan bort. Det blåser mycket mer på den här sidan ön därför är det bättre att ligga i Tazacorte istället för Santa Cruz.

Vi har även hyrt bil i 2 dagar och första dagen åkte vi söderut såg kratern på San Antonio där det också finns ett museum. Åkte vidare och såg kratern Tenegui, ner till Fyren Faro de Fuencaliente och salttillverkningen. Resten av resan runt var mycket molnigt/dimmigt på sina håll blev det en vit vägg framför oss och vi missade därav en del sevärdheter. Men det får bli en annan gång. Vi kom dock förbi ett informationscenter, utanför El Paso, som hade en modell av ön i 3 D som var intressant att se och en film på 20 minuter som visade djur och natur på ön.

Dag 2 hade vi med oss 2 Walesare Emily och Dan som vi stötte på för 4’e gången på vårt ö-luffande. De ville se norra delen innan de far vidare så sagt och gjort. Lite stopp på vägen med utsiktspunkter som det finns massor av liksom ett Charco Azul som var stängt, troligen pga. Corona. Vi smet förbi avspärrningarna för att få en titt i alla fall nu när vi åkt så långt. Men det såg inte så inbjudande ut ändå, surt sa räven. Åkte vidare till regnskogen och vattenfallet vid Bosque de los Tiles, uppfriskande skönt och svalt i den lummiga skogen med vattenfallet. Vi tog också en fika vid caféet. Promenaden var lagom lång och lättillgänglig även för en rätt handikappad person.

Port Tazacorte

Santa Cruz La Palma

Rundtur på ön

Karta över norra delen av ön. Längst ner utanför kartan ligger Tazacorte där vi befinner oss. Längst upp ligger högsta toppen Roque de Los Muchachos som också var en lätt promenad att besöka, man tar bilen så långt det går sen en kort promenad ut på kanten där man ser ner i dalen. Här finns ju också en mängd olika vandringsleder, de röda strecken. Här ifrån har man också utsikt över alla Observatorierna som finns på ön, även Sverige är delaktig i en av dem. Tyvärr var centret stängt och man kunde inte få någon rundvandring vid teleskopen.

En vindlande väg till och från den högsta toppen så när vi kom ner rök det om bromsarna. Inte konstigt att det är stor brandrisk. Vi fick ju uppleva det på håll då det brann i skogen på norra delen. Vattenbombarna flög över oss i hamnen för att fylla vatten i bukten utanför oss. Vi såg även brandkåren stod beredda i skogen. Emily var en fena på att se vildfrukt efter vägen och där vi kunde stanna så gjorde vi det och plockade både vindruvor, mandel och fikon.

2020 09 03 Tazacorte La Palma

El Hierro

Vips så har det gått några veckor igen. Sista veckan på El Hierro hade vi hyrt bil och det blev en hektisk vecka där vi körde härs och tvärs runt hela ön. En liten ön men mycket att se, alla typer av natur med många utsiktsplatser. Genom tallskog, regnskog, upp på höga berg och badat i havspooler. Besökte ett utomhus museum, Eco museum, där de första bosättarna slog sig ner. Giant Lizard, reptil center var en besvikelse, jag hade föreställt mig en jätte ödla men vad de hade att visa upp var en på ett par decimeter. Hittade efter mycket letande även platsen för ”livets träd” ( the sacred tree), Arbol Santo / Garoé utanför San Andres. Där de första bosättarna, Bimbaches, hittade färsk vatten så de kunde överleva på ön. Trädet som var av okänd sort samlade upp vatten med sina löv från molnen som omringade höjden. På 1600 talet någon gången förstördes trädet i en storm och 1949 planterades ett nytt träd på samma plats, ett citrusträd och där finns flera vattenhål runt om att beskåda. Trixigt att hitta dit men gick att köra bil hela vägen fram utom de sista ca 100- 200 metrarna som vi fick gå. Dåligt skyltat men låg några kilometer utanför San Andres med grusvägar över stockar och sten, typ.

Havspoolerna, Charco Azul och Charco Manso var så häftiga att få simma i, dock långa trappor för onda ben men jag klarade det varje gång, när jag fick ta min tid. Det finns ju smärtstillande. Utsikten och luften vid La Peña och Jinamar var fantastisk. Vid La Peña låg en fin restaurang som ”hängde” på kanten med en grym utsikt men såg dyr ut. Det finns ju en mängd vandringsleder för den hugade men tyvärr inget för mig nu för tiden.

2020 08 13 Puerto de la Estaca

Har nu varit här i 2 veckor, får ingen bil förrän i morgon hyrt i 1 vecka så vi kan ta oss runt på ön. Det finns bussar men de verkar inte vara så pålitliga när det gäller att passa tiderna. Så vi törs inte åka med dom härs och tvärs om vi inte kan komma tillbaks. Åkt buss till Valverde två gånger, huvudstaden, och handlat. Stad och stad är kanske synd att kalla det men huvudorten i alla fall. På hela ön bor det ca 10 tusen personer. Nåväl vi har tagit det lugnt och mellan varven gjort några krafttag.

Vi har lagat kapellet som spruckit i sömmarna. Torbjörn tog gladeligen fram symaskinen för ändamålet men tji fick vi. Maskinen krånglade och det bara trasslade sig. Det visade sig vid närmare kontroll att en del, trådkoppen, hade gått sönder. Det slutade med att vi fick handsy i alla fall. Tb fick huvudbry och plockade isär nästan hela maskinen medan jag sydde det mesta. Vi har städat och skrubbat, alla mattorna ut och skakade, sittbrunnen och toaletten och till sist kylskåpet idag. Känns skönt och fräscht.

2020 08 01 Puerto de la Estaca på El Hierro

Lämnade San Sebastian 29’e, blåste upp till 12 m/s inne i hamnen så det tog en stund innan vi tordes släppa tamparna så vi inte skulle ramma någon båtgranne. Väl ute så satte vi segel och det varade väl en 20 minuter innan vinden dog och för att komma fram den dagen så blev det motorgång igen. San Sebastian är ett riktigt blåshål, vinden kommer utifrån havet och studsar mot bergen så det blir ett vind-ras ner i dalen. Nåväl turen blev lugn och solen gassade. Efter 19 nM kom vi fram till Villa Gran Rey där vi ankrade upp ute i viken.

Vi tog dingen in till stranden och hade en härlig soldag där och ny safari under vattnet med stingrockorna. Det var mängder av dem, låg ovanpå varandra helt nära stranden, man kan kliva på dem vilket Torbjörn gjorde flera gånger. En fladdrade upp precis under min mage och då blev jag lite skraj och simmade snabbt därifrån. De verkar i alla fall väldigt fredliga och inga incidensen vad vi vet. När vi fått nog och skulle ro tillbaks så gick sista sucken ur för jollen och jag trodde vi skulle få simma tillbaks till båten Nu är den helt slut, den går att pumpa upp för kortare turer men inte så lång som den här turen var. Tb slet på och rodde utav helsike. Hade vi tagit motorn hade det gått fortare framåt men kanske fortare till botten av havet också. Nu klarade vi oss med ett nödrop men blöta blev vi efter som den läcker in vatten också inte bara tappar luften.

Vaknade mitt i natten av att skotskenan låg och rullade fram och tillbaks och dunsade i kanten i varje rullande våg, kunde inte somna om förstås så det var bara att gå upp och fixa till det. Fick se denna fina nattbild, månsken i dimman, sval men skön nattluft. Somnade om och sov som vanligt ganska länge. Vi har gått och blivit riktiga sömntutor men vi tittar rätt mycket på TV och filmer på kvällarna så timmen blir ofta sen innan sovdags.

Så igår bar det av mot El Hierro och vindarna och prognoserna här är verkligen svåra. Vi skulle ha hyfsade vindar i rätt riktning skulle öka ju närmre vi kom. Det gjorde det förvisso men innan blåste det inget alls och rejäla vågor som fick båten att rulla. Accelerationsvindarna mellan öarna är opålitliga och för det mesta mycket kraftiga. Nu får vi se om vi kommer härifrån det ska börja blåsa upp rejält nästa vecka. Den här tiden på året är det tydligen alltid så här enligt hamnpolisen/kaptenen. Vi är i stort sett ensamma turister i hamnen så vitt vi kan se och inte mycket båtar alls. Tydligen tar sig långfärdsseglarna inte sig hit i någon större utsträckning, vilket är synd förstås när man ändå är i faggorna. Vi får ta buss och hyra bil för att komma härifrån. I själva hamnområdet och närmsta byn finns inte mycket, ett café på hamnterminalen, för färjeresenärerna, det är allt. Men enligt information finns mycket att se på ön.

Hamnen se ny ut och är riktigt fräsch och välordnad. Dock ingen Wifi annat än i terminalen men då är den fri också. Vänligt emottagande av hamnpolisen/ kaptenen och billig avgift. 14 euro per dygn inklusive el och vatten. Nya duschrum men tvättrummet inte installerat än. Stranden som ligger precis bredvid hamnen är också nyanlagd ser det ut som, handikappanpassad med ramper och ledstänger ner i vattnet. Solsängar av betong och fina duschar. Men ser ingen toalett, den som tillhör oss är stängd för utomstående. Tagit en promenad på några kilometer men tyvärr inte mycket att se just här, Fick en regnskur också och det var riktigt länge sedan det hände.

2020 07 26 San Sebastian La Gomera

Haft lite blandade dagar med sol o bad, tvätt o städ, fix med dingen, handla o laga mat. Tog en tur med dingen för att snorkla lite men den tog in vatten lite sipprande och luften går ur lite vartefter. Den är slut och så småningom får vi köpa en ny. Men så tog vi och hyrde bil 2 dagar till. Ville se mer av ön. Tog oss först till Valle Gran Ray igen för att sola och bada och simma med Sting rockor. Hade med oss GoPro kameran och det blev riktigt fina filmer, så kul. Tyvärr kan jag inte lägga in någon film här men en finns på Facebook. Dag 2 äkte vi till Agulo där vi vandrar runt i denna pittoreska stad/by åt lunch där, den värsta tonfisksallad jag ätit, ever. För det första kan det inte ha varit tonfisk till att börja med, måste ha varit sardiner el.dyl. Jag blev iaf magsjuk efter det och resten av dagen blev lite däven för min del. Vi åkte igen till La Piscina Natural Hermigua för vi tänkte bada i poolen men när det kom till kritan så kände jag inte riktigt för det.

2020 07 16 San Sebastian La Gomera

Lene-Britt och Kenth kom som utlovat en sväng till på helgen och vi bjöd på middag och fick en lång pratstund. Men tiden går fort när man har trevligt.

Den 7 juli var det så dags att fara vidare. Vi hade kollat vädret och det skulle bli smörsegling utmed kusten ner till södra, nordlig vind, men tji fick vi. Kollade 3 väder-appar och alla sa samma sak. Men när vi kom ut så blåste det sydlig vind alltså motvind, motströms och motvågor. Vår gamla vanliga otur. Gick så för motor om vi skulle komma fram någon gång. Som tur var var det inte så höga vågor men stundtals var det som vi stod stilla båten gick i 2-3 knop. Närmare La Gomera blåste det upp och blev högre sjö men jag klarade mig hyfsat från sjösjuka den här gången. Med facit i hand skulle vi ha lagt till i La Galletas över natten men vi hade bokat i hamnen i San Sebastian, så vi ville komma fram. Vilket blev halv ett på natten i becksvart mörker, också en ovana vi har. Det gick bra, nattvakterna kom och mötte upp och hjälpte oss. Fast det är lite trixigt då man måste följa en särskild linje in så man inte kommer i vägen för det stora färjorna. Att ha en bra strålkastare som kan lysa upp är en bra ide’, vilket vi har en ganska bra iaf.

Här har vi nu vandrat omkring i San Sebastian 1 vecka, solat och badat och kollat in omgivningarna. Vi har också hyrt bil i 2 dagar och åkt runt hela ön.

Det är fruktansvärt blåsigt här de flesta dagarna och framförallt nätterna som stör sömnen. Det blir skvalpigt och rycker och sliter i båten. Det är vad vi förstår mycket fallvindar över bergen som drar nr precis här men vi har också hört att juli är den blåsigaste månaden här runt öarna.

San Sebastian

Två dagars rundresa på La Gomera

Dag 1. Tog oss till utsiktspunkten Mirador de Abante ovanför staden/byn Agulo. Men restaurangen och den överhängande utbyggnaden var stängd. Vidare ner till Valle Gran Ray där vi intog medhavd pick nick. Intressant ställe där man kan ligga på svaj, där stingrockorna simmar i hamnen/stranden. Vi tog vägen förbi Chorro de Epina, där det tidigare flödat vatten från berget som sades ha mystiska krafter, läkande, kärlek, rikedom m.m. Tyvärr var det torrt i de sju trärören. Åkte vidare ner över Playa de Santiago där vi tog en promenad vid stranden. Passade på att åka upp ovanför San Sebastian och gick till fyren men det blåste så kraftigt att jag inte vågade gå ut hela vägen.

Dag 2. Besökte Hermigua och de stora pelarna i vattnet som byggdes i början av 1900 talet för att kunna skeppa ut frukt, grönsaker och människor men ser vanskligt ut tycker vi och det var det nog också. Stora vågor hela tiden som slår in mot klipporna. En pool finns också kvar som folk badar i, dock inte vi. Ser i alla fall häftigt ut. Vidare på smala serpentinvägar till Playa de la Caleta som var ganska öde några stackars katter och en familj som grillade. Vi vandrade i regnskogen i nationalparken de Garajonay små korta leder en vid de Bailadera , hade fika med oss som vi intog med utsikt mot Los Roques. Två härliga dagar. En fantastiskt vacker ö med mycket berg och djupa dalar.

2020 06 30 Santa Cruz de Tenerife

Dagarna går och vi har kommit in i fas 3 och nu är vi så fria vi kan vara trots att Covid19 hotar att slå tillbaks. De flesta använder munskydd, tvång i affärerna, handhygien med handsprit i varje affär. Fysisk distans råder för de flesta, i alla fall har vi det, vi känner ju heller ingen här så det är ju lätt, ha ha. Vi tar våra promenader och cykelturer. Bakar och lagar mat. Tittar på TV, filmer och serie efter serie. Jo vi städar båten också både in och utvändigt. Panerar att dra vidare så fort vi får tillfälle. Väntar på paket från Viktor och så vill vi ha ett bra vindfönster. Styr kosan mot La Gomera eller La Palma beroende på vinden.

Med nyvunna friheten så tog vi oss upp med spårvagnen till San Cristianos en dag, åt lunch där och besökte Katedralen bl.a. plötsligt befinner vi oss mitt i en Katolsk mässa. Vi förstod inte ord men satt snällt stilla och följde med och reste oss när de andra gjorde det. Men när det var dags för nattvard drog vi oss försiktigt därifrån.

Vi har även firat midsommar om man kan säga att man gör det här. Vi är med i tanken i alla fall, tog bussen till IKEA för att inhandla lite sill, hårt bröd och prästost. Jordgubbsbakelse till efterrätt, det var det hela.

Cyklade till en liten strandsnutt några kilometer härifrån där vi solade en dag och hade lite pick nick med oss. Jag gick ner för att bada men det var så strömt så jag tumlade bara runt, en kille kom och ville hjälp mig, det blev ett snabbt dopp. En stund senare kom samma kille och visade upp en Portugisisk örlogsman som han fångat med en pinne ganska precis där jag nyss hade badat. Så det blev inget mer bada efter det.

Vi hyrde bil i 2 dagar och tog oss en tur runt ön. Dag 1) Dels letade vi oss fram till Disa central där vi hört att man kan fylla på sina gastuber och det gick faktiskt och då blev vi så glada. Tog oss vidare ner till Las Galletas där vi bodde för 5 år sedan men det var så mycket bilar så vi drog vidare till Las Americas, där vi promenerade utmed stranden åt lunch och köpte mig en ny hatt. Hela köpcentret var stängt och väldigt lite folk. Åkte vidare till Los Gigantes en snabb sväng innan vi åkte vidare hemåt. Dag 2) tog vi oss ner till hamnen i Las Galletas i alla fall innan vi därifrån åkte upp i bergen mot Teide, linbanan var stängd pga Covid 19 så vi matade ödlorna med banankaka och banan när vi tog en fika nedanför Teide. Naturen är så häftig där så resan är värt det trots att vi inte kunde komma till toppen den här gången heller. Vi visste att det var stängt så det var ingen besvikelse. På vägen hem åkte vi förbi IKEA och fyllde på förrådet med sill och godsaker.

I söndags knackade det på båtskrovet och två nya bekantskaper dök upp, Kenth och Lene-Britt som bor i båt ( NoaNoa) nere i San Miguel och vi fick en lång pratstund, gick sen till 100 Montaditos och fortsatte prata till en öl/ tinto de verano. De kommer från Eskilstuna. Kenth skulle sedan tillbaks hit på måndagen för att söka en läkare och vi bestämde snabbt att de skulle komma förbi då med så vi kunde fortsätta prata. Det bara bubblade ur oss, vi jätteglada för att få någon annan att prata med för en gångs skull. Kom fram till att Kenth och jag är lika gamla och vi gick på Fröslundaskolan samtidigt men inte i samma klass, kände inte igen varandra men kände igen en del samma människor. Roligt sammanträffande, som har satt igång mina minnen som lurat i glömska. Ska försöka träffas igen till helgen. Men så fort vi fått mitt paket som Viktor har skickat till mig så ska vi ju försöka ta oss vidare mot La Gomera eller La Palma.

2020 06 03 Santa Cruz de Tenerife

Nu har vi kommit in i fas 2 och vi tillåts vara ute även mellan 12-19, gå på restaurang och café. Ta oss till stranden och lite vidare omkring. Vi håller avstånd och beblandar oss inte med folk i onödan, vill inte att det ska bli bakslag så vi åker in i buren igen.

Två gånger har vi cyklat till stranden vilket är en mil enkel resa, efter detta var jag ordentligt ledbruten. Tog en mellandag med promenad till Palmetum, 1 mil ToR, en palm park med massor med fåglar, olika träd och blommor. Så vackert och fridfullt. Vi var i princip ensamma i hela parken, vi såg en person till som hastigast (en spion måhända – vad höll vi på med).

Torbjörn har också fyllt år, 64. Som blev en fin dag från morgon till kväll. Liten hemmasnickrad bakelse och hyllningarna strömmade in per telefon och via FB och Instagram. Vi tog en promenad till El Cortes Ingles ett stort fint varuhhus som har nästan allt och en stor matvaruavdelning. Jag klippte TB så han skulle vara lite mer presentabel när vi sedan gick ut på kvällen och åt middag. En trerätters med 2 glas vin och 2 glas öl gick på bara 300 kr. Mycket prisvärt och vi var proppmätta.

2020 05 12 Santa Cruz de Tenerife

Karantänen har släppts en del och vi får gå ut en sväng på kvällen mellan kl 20-23, vi får även gå ut på morgonen mellan kl 06-10 men då sover vi som godast, vaknar vid 8-9 tiden och sedan långfrukost. Vi är uppdelade i åldersgrupper 70 + mellan 10-12 och 19-20. Barn upp till 14 år mellan 12-19. F.o.m igår skulle även restauranger, barer och affärer få öppna med restriktioner. När vi var ute var det en del barer öppna men affärerna var stängda förutom mataffärer. Det är dock väldigt skönt att få promenera igen, vi går ca 5 km per kväll. Känner att all den styrka jag byggt upp under lång tid nu totalt har raserats och jag får börja om på nytt igen. Har fått träningsvärk och lite krångel med ben och knän. Nu vill man bara ha mer och stillasittandet är riktigt enerverande. Tittar på serie efter serie, till och med anmält mig till Viaplay för att får tillgång till mer filmer och serier. Vi är snart fyrkantiga i huvudet. Nåväl bara hoppas det inte blir bakslag så de stänger ner igen.

Torbjörn påminner mig om Saturnus varje kväll. Santa Cruz är en så fin stad väldigt backig förstås men många fina parker, statyer och mycket blommor.

2020 04 28 Santa Cruz de Tenerife

Coronatider betyder isolering. Har suttit i båten nu i 6 veckor endast varit till affären ca 2 gånger i veckan, mest är det Torbjörn som går eftersom det brukar bli ganska tungt när vi handlar. (Han är starkare än jag, iaf i musklerna) För det mesta går det bra och vi lider ingen nöd men nu är det ganska drygt. Vi lagar mat och bakar, tittar på TV och läser. Jag försöker göra lite yoga rörelser för att hålla i gång musklerna lite men annars är det soffläge.

Vi har dock varit lite sjuka konstigt nog eftersom vi inte träffar en själ. Torbjörn hade huvudvärk några dagar och lite hängig men vi tog ingen temp. 2 veckor senare insjuknar även jag med huvudvärk, nackvärk och feber. Det värsta höll i sig i 3 dagar men febern släppte efter ca 6 dagar. Jag hoppas att det var en lindrig variant av Corona så vi är immuna nu. Men vi kan inte veta det förrän vi fått taget ett prov, om det går att ordna på något vis. Jag har ju gruvat mig för att bli svårt sjuk här och hamna på sjukhus när man inte kan språket, tror nog de har bra sjukvård annars men ansträngd.

Man har släppt lite på den stränga karantänen i Spanien så att barn upp till 14 år får vara ute, under uppsikt, i 1 timme per dag inom 1 km från hemmet, inte lekplatser o.dyl. Så vi ser och hör mer ljud nu, barn som pratar. Vuxna har fått börja arbeta t.ex inom byggbranschen. Så det finns hopp att vi blir frisläppta kanske inom en månad om vi har tur.

Det som varit bra är att jag har kommit igång att baka både matbröd och fikabröd. Lite ringrostig är jag allt. Förr bakade jag allt bröd men med åren hat jag blivit allt mer bekväm. Nu tycker jag det är kul igen och får experimentera mig fram till lyckade resultat. Ugnen är lite lynnig så ibland blir det lite sisådär resultat men jag lär mig. Fick en surdegskultur av en svensk familj här i hamnen, de hade sålt båten och skulle åka hem. Vi fick en massa proviant med mjöl och konserver så vi klarar oss länge vid nödläge. Denna surdeg har rest jorden runt och lite till sedan 2014 så det gäller att förvalta den väl. Så nu bakar jag surdegsbröd och trevar mig fram, läser och googlar för att hitta ett bra sätt. Det blir gott men lite kompakt, jag skulle vilja ha det lite mer luftigt som Levaine bröd. Jag gör också min egen yoghurt så jag slipper en massa plastskräp. Här finns det nästan bara små förpackningar på ca 1 dl och då blir det ju en massa avfall. Nu gör jag på 1 liter åt gången, busenkelt och gott.

20200412 Santa Cruz de Tenerife

Hm så har de gått 3 månader igen, tiden rullar på och det känns som det inte händer så mycket så det är värt att skriva om men det har det ju gjort förstås, massor.

Efter att Katta och Viktor åkt hem så umgicks vi med andra Svenskar som bor på sina båtar. Åkte på utflykter tillsammans och tog en drink på Sailors Bay på fredagarna. Gick till Skandinaviska klubben på deras olika evenemang. Filmkvällar, fredagslunch och räkfrossa m.m. Var på stadsvandring Vecindario, en underbar liten stad med många fina statyer och ett litet fint museum. Vi åkte till bergen på en mandelbloms festival i Tenteniguada. Mycket folk men trevligt ändå.

Vi tog en tur till Placito Blanco en dag för att se om vi kunde få en skymt av årets Atlantfarare med Gurra Krantz. Fel dag visade det sig men vi fick en pratstund med Skepparen själv. Tog oss sedan gående utmed stranden till Maspalomas och hade en heldag på södra ön innan avfärden med buss tillbaks till Las Palmas.

Så kom Ann och Kenneth och hälsade på. Torbjörn och jag hade varit förkylda 1 vecka innan de kom men vi lyckades smitta Kenneth i alla fall. De stannade i 3 veckor och vi hade så många planer på allt vi skulle göra. Sista veckan kom Kenneths bror Peter och hans fru Lena och överraskade, bodde på hotell. Så det blev inte så mycket utflykter som vi tänkt oss men vi hade ju trevligt med dom istället. Mycket solande, ätandes på restaurang och shoppande.

En dagsutflykt blev det till Arucas, Rom destilleriet. Vi tog en tidig buss och spenderade hela dagen där. Fin liten stad i bergen och ett intressant studiebesök med provsmakning.

Vi drabbades också av den värsta Caliman, sandstorm, från Sahara sedan mycket mycket länge. Himlen var tjock av sand och satte sig i luftrören och gjorde att hostan definitivt inte gav med sig (från förkylningen).

Det var Karneval i stan i 1 månad, vi såg inte så mycket av det annat än mot slutet när de stora paraderna gick och sista dagen då Sardinen skulle begravas. Spektakulärt, Spanjorerna vet hur man roar sig.

Jag fyllde 65 år den 9 mars och blev pensionär på riktigt. Jag firade med ett besök på IKEA och inhandlade lite godsaker. Blev därefter firad av båtkompisar med bubbel och tilltugg . Kvällsmiddagen åt vi på en fin restaurang som blivit en liten favorit, Paparazzi som ligger på Las Canteras.

Den 12 mars hade vi sen bestämt oss för att segla över till Teneriffa för att möta Renée som skulle komma in den 16/3 med ett kryssningsfartyg.

Vi hade en toppenfin segling men jag blev sjösjuk i vanlig ordning, ca 4-5 timmar höll det i men när vi kom loss från landlä och kom ut på öppet vatten så släppte det och även jag kunde njuta av en fantstisk segling. Men …..

Så slog Corona pandemin till och vi fick tji. Renées fartyg fick inte lägga till annat än att tanka. Så där stod vi med lång näsa. Vi blev fast här i hamnen, får lämna men får då inte komma i land någon annan stans.

20200108 Las Palmas

Hoppsan vad tiden gått fort nu igen, nästan 3 månader sedan sist. Vi har hunnit vara hemma i 5 veckor där det var mycket fix hemma och träffa folk. Det var rätt grått och mestadels kallt, men vad kan man begära i oktober – november i Sverige. Vi fick in både tandläkarbesök och läkarbesök. Hälsade på familjen i både Eskilstuna, Nyköping, Sandviken och Borlänge. Träffade Tb’s gamla kompis från Sandviken tiden som han inte sett på 35 år. Vi fortsatte att röja lite hemma men det tar aldrig slut.

Familjen Engstad med respektive och svärföräldrar. Firar Nils 31 år med familjeyoga.
Familjen Ryding och Johanssoni Nyköping

Vi turistade en del i vår huvudstad och besökte nog alla båtfirmor som säljer mycket detsamma men även lite olika saker. Vi fick med oss mycket packning och fick betala 500 kr i övervikt för 4 kg – amatörer.

Vi besökte Olle och Maggan som vi träffade första gången här på GC och sedan i Port Saint Louis när de var på väg hem genom kanalerna med sin båt. De sa att de längtade tillbaks till båtlivet i Porto Mogan. Så det gäller att hålla ut så länge vi orkar. De är båda 79 år så kan dom så kan vi hoppas jag.

Lite sol mellan träden, promenad vid vår hemmahamn SBS i Torpa Södertälje.

Vi kom tillbaks till Santa Cruz med en förkylning och vilade oss en vecka innan vi började tänka på att åka vidare till Las Palmas.

Kom tillbaks hit den 1/12 efter en okej seglats över från Teneriffa. Träffade gamla bekanta från La Linea, Håkan och Aaron som vi bjöd på middag men Håkan var kräsen och åt ingenting medans Aaron tog 3 fulla tallrikar och åt som bara den.

Håkan och Aaron på middag

Den 16/12 kom först Katta min kompis sedan 35 år och sedan Viktor vår son för att fira ju med oss. Katta även över nyår. Härligt att ha dom här och få rå om dem ordentligt. Annars blir det bara några timmar ibland. Vi har solat på Playa de Las Canteras och strövat omkring där, fikat och ätit gott. Vi har turistat i stan och hyrde bil en dag som tog oss ner till Arguineguin där vi shoppade loss på Norske butikk med massa godsaker till jul. Vi besökte även IKEA förstås som också har en massa gott till jul.

Beachparty med Skandinaviska klubben med Lolomba, lotteri och lekar. Här med Jörgen och Hilkka.

En dag tog vi bussen ner till Puerto Rico och träffade Torbjörns barndoms kompis Conny och hans fästmö Barbro. En härlig dag med en massa minnen, god mat och dryck. Och vips så var det hemresa igen men det gick väldigt snabbt och enkelt med bussen.

Nyårsafton blev vi hemma i båten i lugn och ro med god middag och sen gick vi ut på piren för att se fyrverkerierna. Nyårsdagen åkte Katta hem och Conny och Barbro kom till oss och åt middag för att se hur vi har det i vårt lilla krypin.

Nu är vi tillbaks i vardagen igen med tvätt och städ.

20191013 Santa Cruz

Nu har vi varit här i 2 veckor och turistat runt en hel del. Santa Cruz är en jättefin stad med massor att se och göra. Två gånger har vi tagit spårvagnen upp till San Cristobal en mysig ort som är helt i hopväxt med Santa Cruz. Dit kan man åka igen. Vi har gått gata upp och gata ner och tittat på gatukonst, strosat genom parker och njutit av alla blommor och grönska. Härliga gågator med grönska och uterestauranger. Vi har träffat ett gäng andra seglare svenskar och norrmän som vi har tagit en öl/drink ihop med och utbytt erfarenheter med, så roligt.

En dag gick vi på 4 museer men det blev en för mycket. Först gick vi till det lilla museet under Plaza de España square där man kan se gammal grund från 1700 talet och kanonen som splittrade Lord Nelsons arm så den fick amputeras. Därefter blev det militärmuseet som var stor och välgjort med flera miniatyrlandskap uppbyggda så man kunde se hur det gick till när Engelsmännen försökte invadera Teneriffa 1797, men det klarade dom inte. Så gick promenaden vidare mot The Home of Carnival och det var bäst tyckte jag med alla underbara kläder och kreationer som tidigare använts på olika karnevaler. Sist och tråkigast, vi var trötta också, så gick vi till Natur- och Arkeologmuseet. Stort med mycket tomma rum och ödsliga korridorer och kostade dessutom pengar alla de andra var gratis.

Vi hyrde bil i två dagar och första dagen åkte vi söderut. Jag hade läst lite grann om pyramiderna i Güimar men när vi kom dit kändes det mest som en turistfälla och vi vände utanför, så här i efter hand har vi läst mer om det och ångrar att vi inte gick in men det blir kanske fler tillfällen. Vi gick däremot in på en Aloe Vera finca och jag shoppade loss. Vi åkte sedan vidare ner till Los Cristianos för vi hade fått tips om att man kunde simma med mantor där. Vi såg dock inget där som tydde på att några sådana fanns där. Vi åkte vidare till Las Galletas och gick omkring där en stund. Vi bodde ju där mars 2015 när jag fyllde 60 år och det var kul att återse igen. Därefter fortsatte vi runt ön och hem igen. Tog en tur till Playa de la Teresitas som ligger en bit ovanför SC där vi tog vår medhavda picnic.

Dag två åkte vi så till Teide nationalpark, fantastiskt vacker och speciell natur. Torbjörn släppte av mig uppe vid linbanan och skulle ringa mig när han parkerat bilen så skulle jag köpa biljetter. Det var långa köer överallt och särskilt till parkering. Det verkade som alla kom men ingen åkte därifrån. Inget system att vänta på sin tur utan det var först fram som gällde och TB låg hela tiden fel. Till slut gav han upp och hämtade mig, som tur var hade jag inte köpt biljetter än. Det blev ingen Teide topp den här gången heller, förra gången vi tänkte åka dit blev TB sjuk.Vi tog många stopp så TB också kunde njuta av utsikten, de vindlande vägarna gör det omöjligt för honom att se när han kör.

Igår firades det Nationaldag med en massa folk på stan och gratis konsert som drog ut stadens alla ungdomar men även vi och andra ”gamlingar” tog oss ut på gatorna. Stötte ihop med våra nya bekantskaper Elsa och Bjarne som vi satt och tog en öl eller ett glas vi med och pratade fram till nästan midnatt. Så trevligt.

Nu håller vi på att samla ihop oss och packar i våra nyinköpta resväskor (kastade våra gamla i Toul) för vi åker hem en månad tidig den 15/10 och ska fixa lite hemma och träffa familjen och vänner. Ser fram emot det.

20191001 Santa Cruz

Haft några sköna dagar i Las Palmas där vi blandat arbete med turistande och socialiserat oss med andra svenskar på fredags puben. Varit på Skandinaviska klubben och lämnat en hel kasse med böcker och lånat några själv. Ingen aktivitet där i övrigt än, kommer igång i oktober. Fick ju stanna några extra dagar men igår skulle vi ut för att en ARC seglare skulle komma in under dagen och ha vår plats. Vi ringde och mailade runt till olika hamnar på Gran Canaria från en del fick vi nej direkt och andra har vi inte hört av än. Det konstiga var att vi fick nej från Puerto Rico men Peppe en annan svensk fick ja efter oss och han har i stort sett samma storlek på båt. Man vet inte hur de tänker. och väljer.

Nu har vi tagit oss hit efter en strävsam tur. Gick för motor hela vägen. Först i motvind sedan kraftig sidvind och höga skvalpiga vågor. Eftersom det var så pass höga vågor, accelerationsvindar upp mot 14-15 m/s att autopiloten inte kunde användas så handstyrde Torbjörn hela vägen i 10 timmar. Han hade till slut kramp i händerna. Vi blev totalt översköljda många gånger och Tb blev genomblöt, tur det är varmt i alla fall. Jag blev sjösjuk i vanlig ordning trots sjösjukepiller.

20190923 Las Palmas

Nu har det hänt mycket sedan sist. Per, min bror, mönstrade på den 2/9 i La Linea och vi turistade i 2 dagar med honom i omgivningarna. Vi hade väntat med en del tills han kom. Bl.a. en tur med minibuss upp på Gibraltar för att se St Michael cave och The Great SiegeTunnel.

Sen var det bunkring av mat och göra oss i ordning för att ta oss över till Porto Santos först. När vi tittade på väderprognosen så såg det ut som att det skulle vara en fördel att först ta oss upp utmed kusten mot Portugal för att sedan mer slöra ner. I efterhand så var det nog onödigt att ta den omvägen, minst ett dygn, det hade nog gått fortare och bättre att gå direkt med sidvind. Nåväl de första 4 dagarna gick ganska bra ändå, lite långsamt och ingen rutin på sovtider och byten men det satte sig vartefter. Det var ömsom segling och motorgång, inte så bra vind. Sista natten var läskig, vi hade dessvärre satt storseglet och med ordentliga vågor och lite vind så blev det så gungigt och seglet bara slog. Torbjörn var helt slut och ingen av oss hade kunnat sova på hela natten. Tb måste ut på däck i kolsvarta mörkret och tar ner seglet, det gillar jag inte även om han är säkrad ordentligt. Efter 5 dygn anländer vi så Porto Santos, där vi får ligga på svaj men helt ok med skydd för vinden.

Här förberedde man för Columbus festival och en Santa Maria kopia skulle komma på besök från Madeira. Vi besökte museet och festivalen förstås. Vi hyrde bil en dag och åkte runt hela ön. Fantastisk natur, lite kargt men underbara stränder och klippformationer.

3 dagar är ju alldeles för kort tid men vi hade en tid att passa och vi ville även hinna med Madeira som också blev 3 dagar. Per hade bokat ett flyg den 21/9 från Las Palmas.

Det är så vackert med alla utsiktsplatser över berg och dalar, så grönt och så mycket blommor. Vi hyrde bil i 2 dagar och åkte runt nästan hela ön. Var uppe på näst högsta toppen 1810 meter ö.h. Pico do Areeiro.

Lämnar Madeira med känslan av att hit måste vi tillbaks, kanske i vår. Första dygnet mycket lugnt för motor och försöker med gennakern men det var för lite vind. Dag 2 sätter försegel och kommer upp i ca 4 knop under dagen. Nätterna är ok men 3’e natten blir hemsk, vi delar upp i 4 timmars pass men ingen kan i princip sova något alls. Lite vind och rätt stora vågor med ett rev i seglet fick båten att bara rulla och seglen slog, båten ville inte gå dit vi ville utan kom ur kurs hela tiden. Fram på e.m den 4 é dagen kom vi så fram till Las Palmas. Alla helt slut och kunde sova ovaggade den natten. Den 21 é åkte Per hem. Trevligt och tryggt att ha honom med. Första gången för honom också att segla så många dagar i sträck utan land i sikte.

Men det häftigaste var att vi såg ett helt gäng med delfiner och 2 knölvalar och en sköldpadda. Vi blev helt euforiska men tyvärr fastnade inget på bild i vanlig ordning.

Här i Las Palmas har vi nu först fått stanna i 4 dagar sen skulle vi åka ut, man väntar på att båtar som ska delta i ARC, Atlantic, Race for Cruisers, Så vi har febrilt försökt hitta en hamn som kan ta emot oss där vi kan ligga tills allt det här stohejet är över. Vi har hittills fått nej från de flesta hamnar på Gran Canaria. Vi fick dock ja från Santa Cruz på Teneriffa så det har vi tagit. Idag gick vi till Hamnkontoret och frågade snällt om vi inte kunde få stanna här tills den 30/9 och det fick vi. Skönt att få lite andrum.. Vi har tvättat all tvätt för 3 veckor, det blev 3 maskiner med lakan, handdukar och kläder. Så idag när allt var klart så bokade vi biljetter hem och sticker den 15/10 och blir hemma ca 1 månad. Har bokat tider för tandläkaren och för min del även till vårdcentralen.

190826 La Linea

Just nu håller Torbjörn på med att installera AIS och Radar, drar kablar, fixar och donar, jag hänger inte med riktigt. Annat än att jag fotar lite då och då och får hålla i ibland och heja på.

Det är fortfarande varmt och svettigt även om temperaturen fallit något från 30+ till 25+. Men lite har vi roat oss i alla fall gick till Gibraltar förra lördagen då de lovat välgörenhetsjippo. Båtrace med hemmagjorda båtar.

kul grej men allt tog så lång tid och så mycket folk så vi såg bara barnens race och Vikingarna vann sen gick vi hem igen. Gick på restaurang för ovanlighetens skull men i La Linea. Måste kolla in utbudet lite tills Per kommer så vi får bjuda ut honom en sväng och se på folklivet här.

Jag sköter marktjänsten och lagar mat, städar och tvättar så har jag lagat flaggan som hela tiden fastnar i allt och rivs sönder.

Jag försöker också hänga med i båtens och seglingens väl och ve så till den grad att jag får mardrömmar. Läser på Facebook om andras upplevelser och undringar. Om att åskan kan slå hål i båten och jag som inte kommer att komma i livbåten, jag som är så svag och osmidig. Såg en film häromdagen baserad på verklig händelse, där killen spolas överbord och försvinner i en storm, tjejen blir kvar och överlever 42 dygn ensam på havet. Utspelades för länge sedan och inte så bra kommunikationsmöjligheter som idag, intalar jag mig. Men gör att jag börjar undra vad jag gett mig in på. Åskledare? Kan man pumpa ut vatten om det fyller båten……?

Studerar tidvatten, strömmar och vilken tid som är bäst att lämna Gibraltar på och inte minst vinden och vågorna. Fick tips av Håkan som ligger här också fast på brygga 3 ( vi är på brygga 7) de ska också lämna någon gång i september. Går att hitta på nätet ”Tide chart Gibraltar” vilka tider som är lämpligast att försöka ta sig ut härifrån. Strömmarna är alltid in från Atlanten till Medelhavet (det är så hög avdunstning i Medelhavet att det alltid behöver fyllas på där) därför är det bra att kolla när det är som minst strömt, vind och vågor när man ska ut. Vädret kollar vi mest på Ventusky, den sidan vi tycker är bäst. Det finns en uppsjö av olika väderprognos sidor på nätet, Predict wind, Windy mm. mm.

Här ser man vinden kommer uppifrån Portugal och det ser ju lätt ut att bara följa med ner till Kanarieöarna. som ligger vid där det står 02.00 men vi hade ju tänkt oss Madeira först som ligger snett ut från Gibraltar alltså sidvind mest hela tiden. Vi får se vad prognosen säger när det är dags.

er190813 La Linea

Åter efter en utflykt till Marocko och Ceuta i 1 vecka. I Marocko lade vi till i Smir. Incheckningen gick smidigt, först hamnkontoret med sedvanligt pappersarbete, runt hörnet låg polisen och vägg i vägg låg tullen. Engelska språket var väl si så där men vi klarade oss igenom utan fadäser. Smir en modern och turistig hamn, främst inhemska turister med pengar, fina o dyra båtar och massor av vattenskotrar som terroriserade omgivningen. Framförallt var det ynglingar med 0 sjövett och ingen kunskap om vad 3 knop betyder. Torbjörn hade mäkta roligt åt mannen på andra sidan som gapade och skrek samt tutade i sin båttuta. En del saktade då ner andra retades ännu mer varpå han blev helgalen. Vid

Gick och duschade och skulle fortsätta och då har mycket mer än hälften försvunnit av det jag skrev, blir så trött, jag vet att jag har sparat det, vad är det som händer. Nu skiter jag i det här för idag får återkomma i morgon.

190814 Ok nu gör jag ett nytt försök. Som sagt Torbjörn studerade mannen på andra sidan att han antingen stod och skrek åt förbipasserande vattenskotrar eller bad böner. Inget tycktes hjälpa. Själv var jag mest orolig över människors okunskap och oförsiktighet. Långt ifrån alla bar flytväst. Vid ett tillfälle satt 2 unga flickor på en skoter med ett litet barn mellan sig, säkert under 1 år gammal, utan flytväst. Jag bara såg framför mig en gir eller acceleration och hon tappar taget. Andra satt och glodde i telefonen eller pratade medans de körde. Några försökte tända en cigarett mitt i blåsten och tappar koncentrationen. Polisen gjorde några tappra försök med att stå i hamnen och blåsa i sin visselpipa. Ett evighetsgöra.

I Smir finns en bankomat uppe vid stora vägen intill en affär som har lite diverse mat och hygienartiklar och en mängd öl, vin och sprit, men dyrt. Inget välsorterat med mat. WiFi finns inte annat än på en restaurang vid promenadstråket, en dyr dricka så gick det bra att kopplas upp där. Senare även en dyr middag. Roamingen kostar skjortan så telefonen används bara som kamera. Vid hamnstråket ligger restauranger och glassbarer, Hotell och lägenheter. Lång fin strand med knökmycket folk. Hålligång långt in på småtimmarna, men vi stördes inte då vi låg längst ut på bryggan. Kändes säkert då det var vakter som höll kreti och pleti borta. Inga problem att lämna båten där i dryga 2 dagar. Vi såg en annan svensk båt som lämnat den där för en längre tid, helt övertäckt.

På tisdagen kom Ihssan, vår fd arbetskamrat, med tjocka släkten (ny överdrev jag) och hämtade oss. Det var Brodern Younes, sonen Yassinn och hans fru Samiaa som också varit Torbjörns arbetskamrat. Younes var en van och duktig chaufför och tog oss först till Ksar Sghir där vi åt lunch. Jättegod mat och massor. Vi tog oss vidare mot Tanger och passerade Afrikas största hamn fick vi veta, gigantiskt område, där man t.o.m producerar de bilar som sedan skeppas därifrån direkt. Tanger en vacker storstad vid havet men vi hade ingen lust att gå i storstan. Så vi tog oss vidare förbi Kungapalatset som man inte kunde se annat än alla vakter runtom, mot Grottes d´Hercule vilket var en häftig upplevelse. Nu hade vi kommit fram till Atlantsidan. Ihssan tyckte bestämt att jag skulle prova en traditionell klädesutstyrsel. Det var varmt och fuktig så mina glasögon immade igen och jag ser ut som en utomjording.

Vi åkte vidare till Assilah, ingen parkering, men i Marocko går allt att ordna helst med en liten peng som betalning, man flyttade bara på en skylt och blomkruka och vips hade vi en parkering. Assilah är en fin liten stad med en ”gamla stan” med mycket färg och konst i allt det vita. Därefter tog vi en fika med crêpes så magen stod i alla hörn, vi behövde inte mer mat den dagen. Sent omsider åkte vi vidare till Tétouan där Tb och jag skulle bo i familjens lägenhet, själva åkte de vidare till sommarhuset i Amsa. Klockan tickade in på nästa dag innan vi kom i säng. Här hade vi WiFi igen så vi kunde uppdatera oss lite med Facebook och Instagram.

Nästa dag kom Ihssan och Younes och hämtades oss för en frukost på närmaste konditori bara runt hörnet. Sedan gjorde vi Tétouan, deras ”gamla stan” eller souqen. Minnena strömmar till mig från min tid i Saudiarabien, smaker. dofter, klädsel och hela atmosfären. Ihssan visade oss omkring sina gamla kvarter och skolan. Runt kungapalatset, jo han har ännu fler fick jag veta. Efter denna promenad åkte vi sen ner till sommarhuset i Amsa som ligger vid havet, Medelhavet, och lunch med nästan hela övriga familjen. God hemlagad mat som åts på traditionellt vis, Tb och jag fick en tallrik som vi åt ifrån och resten av familjen delade på en annan tallrik. Alla äter med var sin gaffel från samma fat. Couscous med kött och grönsaker på samma fat, serveras med filmjölk att dricka till, så himla gott. Avslutningsvis gick vi en promenad ner till havet innan vi blev tillbakakörda till Tétouan för en natts vila. Dagen därpå efter frukost åkte vi tillbaks till båten, familjen planerade för att fira Eid el-adha, den viktigaste helgen där man offrar får som hyllning till Ibrahim (Abraham i GT) som skulle offra sin son enligt Guds order. Mat som man även delar med de fattiga.

Dryga 2 dagar som är oförglömliga för oss och så tacksamma för det fina mottagandet. Familjen hade varit nervösa enl. Ihssan om hur vi skulle reagera på deras sätt att leva. Jag har då inga problem med det.

På lördagen skulle vi åka vidare ”hemåt” och tänkte oss tidigt kl 08. Vi förberedde oss väl genom att tala med hamnkontoret, hur mycket skulle det kosta, kunde man betala med kort, var de på plats? Jo det var inga problem. Vi ställde klockan (måste det nu för tiden om vi ska komma upp skapligt) Låg vid hamnkontoret kl 08.00. Folk var på plats men inte den som kunde ta betalt med kontokort, 3-4 pers var inte betrodda, när skulle han komma då, om 1 timme blev svaret. En timme gick flera kom och betalade men kontant, så hade vi bara vetat det hade vi kunnat ha kontanter. Ingen kontokortshanterare kom så jag frågade igen, kl 10.00 var svaret och nu började jag bli riktigt förbannad rent ut sagt. För att inte bli dum i mun så tågade jag ner till båten och började städa och röja. Kl 10 hade Tb betalt och vi fick gå via Polisen och Tullen igen och de skulle göra en inspektion i båten minsann. Kanske för att se att vi inte hade någon fripassagerare, vad vet jag. De var nöjda med vad de såg. Liten båt men good wife som hade städat så fint.:) Vi tuffade så vidare. Nu hade klockan tickat iväg och vädret hade ökat i vind och vågor, samt ström och tidvatten så vi bestämde att vi skulle gå in i Ceuta istället. En Spansk udde på Marockanska sidan mitt emot Gibraltar. Det ångrar vi inte, det fanns mycket att se så 2 dagar räckte egentligen inte, men 2 dagar blev det. På natten blev jag magsjuk och var ganska slak på måndagen men vi stack i alla fall iväg fram på eftermiddagen när vädret enligt prognos skulle ha lugnat ner sig. Riktigt så var det nu inte. Vi fick riktiga översköljningar och Tb som stod vid rodret mesta tiden, autopilot fungerade inte i vågorna, blev genomdränkt och inga kläder anpassade för det förstås. Västlig vind, tidvatten, rejäla vågor och strömmen som alltid går från Atlanten och in mot Medelhavet gjorde att vi stundtals gick i 2 knop. Hade vi inte haft en stödmotor till vårt revade storsegel hade vi stått stilla eller drivit ner in i Medelhavet. Efter 4½ timme var vi så tillbaks och jag hade klarat mig från sjösjuka, tur var väl det eftersom magen var redan tom efter nattens sejour på toaletten.

Det fanns så mycket att se och detta är ett axplock. Väl värt ett besök om man gillar det ni ser på bilderna ovan.

190803 La Linea

Nu är det varmt upp mot 33 grader och blåser det inte, vilket det oftast gör som tur är, så är det riktigt svettigt. En fläkt är införskaffad i alla fall så det kan bli drägligt inne i båten.

Vi fortsätter att fördela tiden mellan arbete, turista och vila. Två av de varmaste dagarna tog vi och skurade båten både däck och skrov. Vi har frostat av frysen och tvättat. Vårt vardagsjobb.

En dag tog vi oss över till Gibraltar igen för att turista. Tog en buss ner till Europa point och gick sedan tillbaks, en promenad på ca 1 mil. Det blåste ganska rejält och det var en klar dag så vi såg över till Marocko.

En dag tog vi cyklarna och spanade lite vad som hände. Hörde på nyheterna att ett beslagtaget fartyg från Iran ligger här utanför, då blev vi nyfikna förstås.

Nu förbereder vi oss för att på måndag åka över till Marocko, Smir. Torbjörn byter olja i motorn och jag har mailat hamnkontoret att vi blir borta några dagar. Här är man noga med kontrollerna om vilka som ligger här och inte. Minsta gummibåt håller dom koll på. Flera gånger om dagen kontrolleras vi. Bryggan mitt emot oss ligger de ”bad guys” som inte har betalat. En katamaran har legat häri 10 år och sjunker väl snart, ägaren sitter i fängelse för narkotika brott. En båt till som ligger där är det samma sak med ägaren i fängelse för narkotika. Faktum är att vi tror att vi blev vittne till ett sådant överlämnade när vi kom hit men vi fattade det inte förrän efteråt. En motorbåt la snabbt till vid kajen där en liten van hade stannat med bakdörrarna öppna. Snabba som vesslor kastade de i land inplastade paket som togs emot av några killar och snabbt in med det i bilen. En av killarna i båten ramlade i vattnet men honom brydde de sig inte om, han fick ligga där och plaska tills leveransen var klar. På några minuter var allt över och bilen drog snabbt iväg därifrån. Enligt Jerker, kompisen i Vejer, säger att det är mycket sådan trafik här utmed kusten.

190721 La Linea

Ja som sagt det är inte så dumt att vara här heller.

Det började med en gigantisk parad genom staden där man fick godisregn över sig. Alla var där, barnen gick med kassar och samlade godis, jag fyllde fickorna, det mesta gav jag bort till de barn som inte tordes knuffa sig fram bland alla människor. De mest rutinerade hade bokat plats med campingbord och picnic.

Det händer något varje dag. Nu har man firat Fiskarnas/ sjömännens Skyddshelgon Virgine del Carmen. Som vi vid en cykeltur stötte på, de kom bärande på henne och ställde henne i ett litet kapell, på andra ställen har jag hört att de sätter henne i sjön. Därefter har det firats hela veckan med tivoli och musik.

Det utlovades fullmåne och vi spanade för att få en bra bild på den över Gibraltarklippan. Så var det partiell månförmörkelse och total dimma. Jag fick med en liten skärva i alla fall men hela klippan är dold av dimman. Kvällen därpå fick vi en bild men det är lite disigt ändå.

Mellan festligheterna så arbetar vi lite. Torbjörn har lagat en LED lampa, lödkolven (Lidl) var billigare än att köpa en ny lampa. Tvätta måste man ju ibland och torkar gör det snabbt i 30 graders värme. Varmaste dagen hittills passar vi på att skura kapellet igen. Svetten lackar och vi bälgar i oss vätska.

Vi har hittat en bra cykelaffär i Gibraltar där vi har kunnat köpa nya innerslangar till cyklarna. Både Torbjörn och jag har fått punka på däcken men nu är de lagade. Men när vi ska över till Gibraltar så måste man passera över flygfältet. Glöm inte passet för det är passkontroll!?

Tyvärr är det en massa skräp som slängs vida omkring, riktigt trist. Att jag plockar plast nästan varje dag är en piss i Mississippi. Men jag har antagit ett upprop på Facebook att ta med mig minst 3 plastartiklar varje gång jag är på stranden. Nu är inte jag på stranden varje dag men så fort jag ser plast som flyger omkring och det finns risk att det hamnar i vattnet så hamnar det i en sopkorg istället. Man kan inte göra allt men alla kan göra något. Torbjörn plockar också.

Vi har planerat att hälsa på Ihssan i Marocko den 6/8 några dagar. Vi har försökt utröna om vi ska ta färjan över eller ta egen båt. I Gibralar går färjan bara på fredagar. Annars får vi ta bussen till Algeciras eller Tarifa. Så det lutar åt att vi tar egen båt i alla fall till Smir. Enligt uppgift ska det var smidigt och bra där.

Häromdagen tog vi bussen till Los Barrios där det fanns affärer med verktyg, Leroy Merlin. Torbjörn köpte en hålsåg och en myggdödare. Hålsåg för att kunna göra ett hål för alla kablar till AIS och Radarn bl.a. som inte blivit inkopplad än men innan vi far vidare ska det fungera hoppas vi. Myggdödare för att de små rackarna biter Torbjörn, mig gillar dom inte så värst. Men trots att de är så små så låter dom värre än reaplan och håller en vaken. Skulle ha köpt en kylfläkt tänker jag i efterhand nu när vi är uppe i dryga 30 grader. Igår 33 grader.

Annars så promenerar och cyklar vi en hel del. Vi har sett nästan hela stan. Vi handlar och lagar mat. Vi äter sällan ute på restaurang men en glass brukar det bli på hemvägen.

20190710 La Linea

Nu har vi varit på utflykt, hyrt bil i 4 dagar och tagit oss en tur. Dels till Vejer de la Frontera och hälsat på vänner/fd arbetskamrater som har hus där. Staden ligger på toppen av en kulle/berg med en slingrig väg upp. Magnifik utsikt runt om nejden. Så pittoreskt med vitkalkade hus, blommor, små butiker, restauranger och caféer. Trevligt att träffa vännerna igen.

Vejer de la Frontera med utsikt mot havet och i bakgrunden Marocko

Sedan åkte vi vidare till Ronda som även det var en riktig pärla. En lång historia sedan 1000 talet och Morernas tid med lämningar av en bro och ett hamam, badställe bl.a. Vi promenerade runt hela gamla stan och njöt av en fantastisk utsikt.

Fantastiska fyra dagar som vi kommer minnas länge. Nu är vi åter i vardagen och det är inte dumt det heller.

20190626 La Linea (Gibraltar)

Telefonen: Att ha med försäkringsbolag att göra är ingen rolig historia. 30 % av nyvärde, dagens nyvärde vill säga, 4290:- blir 1287:- med 1500 kr i självrisk ger 0 kr på en 2 år gammal telefon som var jättefin och inga problem med. Själv hade jag betalat dryga 10 tusen kr. Eftersom jag var ärlig och sa att jag troligen tappat den i sjön undrar jag om det hade varit skillnad om jag hade sagt att den troligen var stulen. Jag frågade aldrig så jag vet inte.Men trist är det i alla fall.

Lämnade Benalmadena 22/6 i stiltje efter några timmar blåste det upp till 6 ms och vi satte segel i ca 2 timmar innan vinden dog igen. Såg lite delfiner på håll och några klumpfiskar / solfiskar som låg på ytan och viftade med fenorna. Anlände Port de la Dequera och la oss på svaj, helt kav lugnt. Pyttsan dyningarna som knapps syns gjorde vår sömn orolig och dålig.

Styrde kosan mot Gibraltar och nu fick vi sällskap av stimvis med delfiner både på håll och nära båten. Våra 3 kameror gick varma, Go-pro, Canon och Tb´s gamla telefon. Nu fick vi äntligen några bilder på dom. Jag kände som ett glädjerus efteråt. Det var så häftigt.

Stora stim av delfiner runt om oss under en lång tid, urhäftigt.

Sakta men säkert såg vi genom soldis o moln hur Gibraltar klippan kom närmare och närmare och det var också mäktigt. La till i hamnen i La Linea som gränsar till Gibraltar. Vi har hört att det är billigare. Betalar fram till 1 september då Per, min bror ska mönstra på igen över till Madeira och ev. Gran Canaria. Nu ska vi ta det lugnt, gå över till Gibraltar och kolla, fixa med båten, hyra bil och åka runt. Hälsa på några kompisar som har hus i Vejer de la Frontera. Så får vi se vad det blir mer.

Vi närmar oss Gibraltar

De första dagarna här har väl gjort ett ljummet intryck. Vid första anblicken av La Linea såg det slitet ut med människor som var på deken. Andra dagen promenerade vi över till Gibraltar, en knepig känsla att behöva visa pass vid övergången, som egentligen ingen brydde sig om, en snabb glutt det var det hele. Höga stängsel runt om, vem ska de hålla borta? Ännu en lustig grej var att vi fick gå över landningsbanan på flygfältet och vänta när ett flygplan landade och startade. Vi gick o gick och letade efter båtaffärer som skulle finnas här men vi fick ge upp när vi hörde att de flyttat. Nu har vi dock hittat områden i La Linea som ser betydligt trevligare ut och det finns en hel del att utforska. Tur det finns en Turistinformation, tyvärr lite tomt men en fin och fräsch byggnad.

20190617 Benalmádena

Benalmadena vi bor mitt i smeten

Oj 3 veckor sedan sista inlägget, tiden går fort när man har kul. Per och Karin kom den 28/5, Anna, Karins systerdotter, mötte upp med hyrd bil. Hon hade ett förslag med to-do i Ibiza. Så det blev en rundtur till alla möjliga platser. Men först fick jag en ordentlig massage/healing av Anna för min dåliga rygg. Sedan rundtur i Ibiza stad. Vidare till Hippi market, Därefter en Gong meditation på ett Spa, en speciell upplevelse, där Konstantin slog på olika Gong-gongar i 1 timme med en ½ timmes försnack och beskrivning. Avslutades med middag på en Nepalesisk restaurang.

Avslappning / yoga innan Gong-gong meditationen.

Dag 2 skulle vi på hajk. Det som sägs vara rester av Atlantis. En stupbrant backe 160 meters fallhöjd, drygt 1 timmes hasande nedför och nästan 1½ timme klättrande uppför igen. En upplevelse min rygg hade kunnat vara utan. ” för tusan’s jävlar det gör jag aldrig om”. Vi badade därnere och hade pic-nic vilket var riktigt trevligt förstås. Dessvärre blev Per stungen av en manet, ärr som satt i resten av resan med oss och lite till. Som tur var var det inte en Portugisisk örlogsmanet som kan vara dödlig. Som tur var hade jag Aloe Vera gel med som lindrade smärtan snabbt.

Atlantis, djävuls backen. Ser det inte så jobbigt ut? varsågoda och försök själva.

Tog en sväng till Sant Antoni för att se solnedgången vilket var mycket populärt bland alla turister. Knökmycket folk och rejält hålli-i-gång. Tog en av Ibizas bästa stawberry daqiri och troligen den dyraste allt enligt rekommendation av Anna. 160 kr för lite is med jordgubbssmak. Tillbaks till lugna St Eulalia.

Party = St Antoni

Pensionärslugn = St Eulalia 165 euro för 3 nätter. Alla faciliteter.

Den kvällen kunde jag knappt gå hem till båten från restaurangen som låg i hamnen. Ryggen hade sagt upp sig helt.

Dag 3 tog vi med oss Anna på en trip med båten till en av öarna runt Formentera. Där solade och badade vi hela dagen. Låg på svaj och tog dingen in till land.

Dag 4 drog vi vidare in mot Spaniens fastland, en dagsgång med motor igen. På alla 10 dagar Per och Karin var med kunde vi inte segla en enda gång. Vi gjorde stopp i Moraira, TorreVieja, Almerimar till Banalmádena där de mönstrade av den 8/6.

I Benalmádena skulle vi sedan möta upp med Kenneth och Ann för att överraska Ann på hennes 60-årsdag (det nya 32 år enl. Ann själv) Överraskad blev hon eftersom vi stötte ihop på gatan redan samma dag vi kom. Deras söner Alexander och Andre kom också i 4 dagar och förgyllde tiden. Så nu har vi umgåtts, solat, ätit gott och firat i dagarna 10 och imorgon reser dom hem.

Enligt väderprognosen så blir vi kvar här ytterligare några dagar, troligen efter midsommar åker vi vidare mot Gibraltar. .

En liten rolig anekdot var att jag hade för 2 år sedan besökt Andalusiens monter på båtmässan i Älvsjö och skrivit upp mig på deras lista och skulle få 15% rabatt i deras hamnar. Nu nämnde jag det vid incheckningen, först var hon tveksam och trodde inte det gällde. Hon frågade dock vidare och visst fanns jag med på deras långa lista och vi fick 15% rabatt första veckan.

Det tråkiga i kråksången är att jag tappat min telefon, troligen i vattnet, men säker är jag inte men borta är den inom ca 1 timme. När jag ringde på den var den stendöd. Så spärra telefonen, polisanmälan, ringa Elgiganten för kopia på köpet och anmäla till försäkringsbolaget. Det tar tid kan jag lova. Man blir hänvisad hit och dit, försöka ringa i dag till dessa ställen är som en katt och råtta lek. Tryck 1 – 5, inget som passar, ring operatören, ring Samsung, försöka på nätet, kundtjänst, 30 minuters väntetid, PUST. Vi har gått tillbaks i våra fotspår, letat igenom hela båten, Vi har filmat havsbotten runt båten med Go-Pro kamera och studerat filmerna. Till slut hoppade Torbjörn i och dök för att se om den kunde finnas där. Inte för att telefonen kommer att fungera men för att få veta vad som hänt.

Torbjörn färdig för dykning

Men det roliga i kråksången så sa jag idag till Torbjörn på mycket mycket länge. Jag har inte ont i ryggen eller benen längre! Håller tummarna för att det håller i sig.

190527 Santa Eulalia Ibiza

Vind i seglen, det här är närmare Ibiza där vädret var bättre.

Ja äntligen har vi fått segla men dessvärre i en del regn och lite kallt. Det blev segling 7 timmar, till att börja med regn och skumpiga vågor, men bra vind 6-7 knops fart och 6-7 m/s vind. Ju närmare vi kom Ibiza desto bättre väder men sämre vind, så 5 timmar motor ändå. 12 timmar tog överfarten fast man ser målet rätt länge. Mallorca med sina höga berg kan vi nog se härifrån. Ligger på svaj utanför hamnen. Nu städar vi för att göra plats för gästerna. Idag ska vi ta dingen in för att reka om bryggplats och handla lite mat.

190524 Cala Illetes ca 1 mil utanför Palma

Vi tog oss över till Mallorca natten den 20-21. Startade kl 17.30 och såg Barcelona halva natten i fjärran. Vi fick också se vår första delfin men den försvann snabbt så vi hann inte får någon bild på den. Det hade varit så vackert med skimrande hav och ljuset från Barcelona i bakgrunden. Både Torbjörn och jag drömmer om den bilden. Synd vi inte kan dela med oss av den.

Skuggan av Barcelona i horisonten. Vi kan se den hoppande delfinen där, ni får föreställa er den.

Jag har fått ett skott i ryggen och det blev inte bättre av att jag bäddade en sjökoj på golvet i salongen. Jag satt fast som i ett skruvstäd och kunde inte röra mig. Det var mer eller mindre stiltje igen, så det var att köra för motor men vi fick inget regn och åskväder som vi befarade, vi tog oss förbi precis. Men vågorna gör ju färden ganska skumpig. Återigen har Postafen räddat mig från sjösjuka.

Sjökoj. Man kan inte rulla ur kojen i alla fall men bekvämt var det inte.

Vi anlände 20 timmar senare och skulle ankra i en liten fin vik som Tb planerat och då fungerade inte ankarspelet. Viken var ganska djup så att droppa ankare för hand och sen få upp det dagen efter lät sig inte göras. Så vi for vidare till hamnen i Pollenca. Lite nervöst var det, fanns det plats och vi hade inte bokat. Det började blåsa upp så Tb såg ju framför sig det värsta scenariot och jag med min handikappade rygg, inte så lätt att hoppa i land. Men det var ingen fara, i hamnen lugnade det ner sig, vi blev mottagna av hamnpersonal. Först var det lite mutter att vi inte bokat men efter vi förklarat vårt dilemma så var det OK. Fin liten hamn/ort. 18 euro med el och vatten. Tankställe i hamnen. Nära till livsmedelsaffär. Fanns även ett litet varv. Felet med ankarspelet var en ärgad säkring som var lätt åtgärdat av Tb.

Vi drog vidare utmed västra kusten, skulle vara lite bra vind enligt prognosen. Men tji fick vi igen. Vi försökte i 2 timmar men kom ingen vart så det blev motor igen. Kusten är dramatisk med berg och klippor med insprängda hus och man undrar hur tar dom sig dit.Framme i Puerto de Sóller kunde vi ligga på svaj med ett ankare som fungerade. En fin kväll med vacker solnedgång och ljus och musik från det lilla samhället.

En vacker kväll i Puerto de Sóller

Vi tog oss vidare utan att ha gått iland. Nästa dag kom vi till Puerto de Andraitx efter en dag med stiltje. Här kunde vi ligga vid boj, kostade 10 euro per natt. Tog dingen in för att fylla på skafferiet och kylen.

Totalt bleke

Nästa dag gjorde vi nytt försök att segla men det gick i max 2-3 knop så det var bara att ge upp. ca 5 timmar senare var vi framme i hamnen i Cala Nova. Glad i hågen letade jag upp hamnkontor. Jo det fanns en plats kvar för en 15 meters båt och den kostade 82 euro per natt. Oups. nästan 900 kr per natt, 2 nätter 1800 kr. Tack men nej tack, roligare kan man ha för dom pengarna. Så vi drog vidare till en plats på svaj som är gratis, lite dyningar men det får gå.

Illetas där vi är, ligger nästan 1 mil från Palma. Men det var nära till bussen som kostade bara 1,50 enkel väg p/p. För via Facebook hade vi fått veta att Liz, Tb’s fd arbetskamrat och sedermera min fd chef skulle komma till Palma en heldag. Hon och hennes mamma bodde i Pollenca 1 vecka, synd vi inte var kvar där. Ca 10 år sedan sist men riktigt kärt återseende. Det var mycket att uppdateras om, så det blev ett maraton i prat de timmar vi träffades över en Sangria. Facebook är bra på det sättet att man kan hålla koll på gamla och nya vänner.

Tillsammans med fina Liz

Hur har det gått med ryggskottet, jo då det ger sig till känna då och då. Lite bättre är det men det är lägesändringarna som gör ont. Från liggande till sittande och till stående. Men ligga, sitta och stå är ok.

Vi kollar nu väderprognos för att gå över till Ibiza och som det ser ut nu är det läge i morgon. Får se om vi äntligen får segla.På tisdag ska Per och Karin min bror och svägerska mönstra på. Så ska vi hälsa på Anna, Karins systerdotter, som bor där.

190518 Mataró

Ja vi är fortfarande kvar, ett oväder seglade upp utan förvarning så vi väntar ett tag till.Kollar noga väderförhållanden flera gånger om dagen. Tips vi fick av Maggan och Olle är väderapparna Windy och Ventusky som vi använder nu och jämför. Det finns fler bra appar men vi orkar inte bläddra mellan flera.. .

Hamnen i Mataró med mörka moln, här finns vatten, el, dusch och toalett samt tvättmaskin. Restauranger i hamnen som vi inte provat. Affärerna ligger inne i stan på andra sidan järnvägen.

Nåväl vi rullar inte tummarna för det här så mellan skurarna har jag tvättat och skurat mattorna.Tvättat min sköna ullmadrass. Vi har stuvat om hela förpiken och utestuvet så det ser riktigt bra ut. Jag har också dokumenterat var alla saker ligger eftersom vi har en förmåga att glömma var vi lagt våra saker.Som får till följd förstås att vi får leta oss blåa efter sakerna, som t.ex säkerhetslinan.

Mataró hamn är ett bra och lugnt ställe, trevlig personal som talar hygglig Engelska. Hamnvakterna cyklar runt området många gånger per dag så det känns säkert. Bryggorna är låsta så ingen obehörig kommer in landvägen i alla fall. Det är sannolikt mycket billigare också än inne i Barcelona men då får man ta med i beräkningen vad resan kostar och tiden det tar. 1 vecka är mycket billigare än per dag. 124,85 för 7 dagar = 17,8 euro per dag mot 39,05 per dag om man bara köper för 1 dag..

190514 Mataró

I Port Saint Louis träffade vi Olle och Maggan som vi första gången stötte på i Porto Mogan i januari, Maggan kände igen Torbjörns T-skirt som hade OSK’s (Oceanseglarklubben) logga. Hon bjöd ombord oss på deras Hallberg Rassy 36. Vi bytte kontaktuppgifter och haft kontakt via sociala media. De ska nu åka hem samma väg som vi kommit ner. Vi möttes alltså i PSL och hade några riktigt trevliga dagar där vi utbytte erfarenheter, vi pratade nästan i mun på varandra och skrattade och hade så kul. Vi verkligen fann varandra. Vi tog adjö den 9/5 dagen innan vår avfärd.

Stranden i Mataró innan molnen dök upp.
Paella intogs i Barcelona.
Monika (Tb’s syster) frågade barnen på hennes förskola vem dom trodde det var – Pippi Långstrump blev svaret. Mitt svar blev då – snarare Herr Nilsson.

Oj vad tiden går. Vi lämnade Port Saint Louis den 10/5 kl.10.00 för motor, det var kav lugnt. På morgonen innan avfärd skulle Torbjörn upp i masten en gång till för att montera instrumenten.Fixa gummibåten tömma den på vatten och pumpas. Vi hittade inte säkerhetslinan och jag fick leta igenom hela båten under färdens gång. Hittade den till sist i yttre stuvet. Vi tycker att vi plockat undan ganska bra. Hoppsan vilket misstag, framåt natten när jag skulle lägga mig för att sova en stund så blåser det upp och blir rejält skumpigt, vågorna är korta och krabba. Grejerna flyger omkring i båten, det knakar och brakar, jag får blåhålla mig men rullar fram och tillbaks i salongskojen. Som tur är har jag tagit Postafen så jag slipper bli sjösjuk. Torbjörn är på helspänn förstås och kan varken sova eller äta, lite mat fick han i sig. Framåt morgonen lugnar det ner sig när vi har rundat hörnet på Lejonbukten. Vi anländer så Mataró vid 17 och går i säng redan kl 19 helt slut båda två. Dagen efter upptäckte vi att vi tappat 3 st fendertar.

Mataró ligger ca 40 minuter med tåg från Barcelona. I boken stod det 20 minuter så vi blev lite lurade kan man säga. Det har gått bra det med nu har vi varit där 3 gånger de senaste dagarna. Vi köpte 2 dagars kort på hop-on hop-off bussarna så vi skulle se så mycket som möjligt på kortast tid. Men så mycket folk, idag kändes det som att vi flydde därifrån tillbaks till lugnet.

Vi börjar nu bli klara med det här stället, tittar på väderprognosen och det ser ut som vi kan gå säkert över till Mallorca på torsdag. Så vi har en dag i morgon där vi kan stuva om hela båten. Tanka och sätta upp radarn som inte kommit upp än.

Per och Karin (min bror och svägerska) kommer och mönstrar på på Ibiza och stannar 11 dagar. Det ska bli så roligt att träffa dom igen det är 6 månader sedan sist.

190503 Port Saint Luise

Lyon var en sevärd stad, särskilt gamla stan med Basilikan. Vi köpte en 24 timmars biljett till spårvagnen men den gick även till Metron och bergbanan. Vi åkte runt med spårvagn för att se staden. Vi promenerade och cyklade också. Pga av mycket regnväder så blev vi kvar 1 vecka och surfen tog slut 100 GB. Så jag har inte kunnat uppdatera hemsidan för det. Nåväl vi drog vidare och har stannat på 2 platser som inte är värt att nämna. Vi hade en förfärlig blåst, troligen Mistral vind, upp mot 18 m/s i byarna och ca 3 knop med strömt vatten. Vi fick en bra skjuts in i slussarna. Båten blev slingrig och det gällde för Torbjörn att hålla båten i styr. Få in den tillräckligt för att jag skulle kunna lägga an till pållaren. Som tur är det flytpållare så man slipper flytta tampen hela tiden. Vi har blivit rätt varma i kläderna nu efter så många slussar, så det gick bättre och bättre att lägga till, lagom till vi är klara.

Anlände så Avignon 1 maj och det var en fin liten pärla med Påvepalats från 1300 talet.

Nu har vi så äntligen tagit oss igenom denna långa väg, med alla motgångar och bekymmer vi haft. 182 slussar cirka 200 mil och nästan 9 månader senare och nu har vi kommit till Medelhavet. Det känns riktigt bra. När vi gick igenom sista slussen som bara är en ½ meter, reglerar tidvattnet, så sprudlade det inom mig. Sista biten spelade vi Till Havs med Jussi Björling på högsta nivå. Inga mer slussar i alla fall på länge.

Basilikan Notre Dame Lyon

190422 Lyon

Inloppet till Lyon.med Basilikan Notre Dame i bakgrunden.

Anlände Lyon i går kväll efter 9½ timme på kanalen. 11,2 mil, 3 slussar, nu är de större, längre och bredare så pråmar kommer fram. Men i gengäld inte så många. Vi hade gröna vågen det var bara att åka rätt in i slussen verkligen smidigt och snabbt. Hela kanalen är nu bredare, djupare och rakare, lite tråkigare men säkrare. Ju närmare vi kommer Lyon så blir det fler samhällen vi åker igenom, mer att titta på mer kuperat och grönt. Lägger till vid den långa kajen vid ca kilometer 1. Det är nästan fullt utmed kajen av stora båtar och pråmar. Det är högt upp till kajkanten för mig men det ska lösa sig, Tb får väl vinscha upp mig. Det finns en ny småbåtshamn vid ca km 2 men lite bökigt för oss tror vi med den långa masten och allt. Nu har vi inte el eller vatten.

OBS! Vid slussarna. Det är nu flytvästtvång och man måste ringa upp dom på VHF’en.

190421 8½ timme, 10,3 mil och 3 slussar som går galant. Låg en natt i Tournus, en fin Gallisk stad med tinnar och torn, gamla stan´ lik kärna. Gick en kvällspromenad och här skulle jag ha velat stanna en dag till men Torbjörn vill till Lyon. De har en lång tilläggningsbrygga mitt i stan´ fanns både vatten, el och soptunna om man behövde.

Torbjörn i Tournus

190420 Saint Jean de Losne

Kajen mitt i stan, tror inte vi kommer in i marinan. Vi ligger bra här, gratis. Vatten och el får man betala för.

Anlände igår efter en lång dag. Strålande sol och 24 grader varmt, så skönt. Allt gick bra fram till sista slussen där vi möttes av 2 röda ljus. 2 båtar framför oss och 3 efter oss blev det innan de öppnade portarna 1½ timme senare.Vi stannar här en dag innan vi går vidare. Skönt att stanna upp och se sig omkring. Både gått en långpromenad, 5 km till Lidl och cyklat lika långt för att köpa diesel. Pratat med andra båtägare runt oss, en från Sverige och 2 från Danmark. Fyllt vatten och skurat däcket. Tagit in seglen i salongen och fördelat vikten så det blir balans i båten.

190418 Gray

Lämnade Port sur Saóne, Ursula och Bernhard idag för att åka vidare ensamma. Stort tack för hjälp med att transportera våra tunga segel och kätting med ankare. Utan deras hjälp hade vi inte tagit oss igenom. Det har varit en nervpress. Djupet har varit under 1,70 på flera ställen och vi har släpat i botten många gånger under resans gång. Och det var tur att vi åkte när vi gjorde. Nu har det satt djupgränsen till 1,60. De har arbeten på gång på flera ställen.

I Port sur Saóne la vi till utanpå Mano än en gång i båthamnen. Här finns el, vatten och diesel. En bit att gå till affären men den finns. Även restauranger. Vi tog med Ursula och Bernhard på en av dem och bjöd på middag som tack för all hjälp. Sen bjöd dom på Champagne som avskedsdrink.

Vi packade över allt till vår båt igen nu ska vi klara oss själva.

Har fått ett strålande väder och värmen gått upp till 22 grader och vi njuter av det och att vara för oss själva igen. Även om det är bra och roligt att ha följeslagare ett tag så känns det bra till en viss gräns. Och visst klarar vi oss själva alldeles utmärkt, förstås.

Vi undrar om de tänker och i så fall vad när vi sakta flyter förbi.
Det fullkomligt exploderar av grönska i värmen

Nu har vi mer vatten under kölen och känns tryggt. Vi har sakta men säkert tagit oss vidare i sakta mak utan stress.Det har gått som smort idag fram tills sista slussen som inte ville öppna sig. Så jag fick med livet som insats (ironi) klättra ut på en stor pollare med en liten brygga/bro för att ta mig iland och fixa det hela, ringde på hjälp till VNF som ordnade det. Annars hade vi legat kvar där hela natten, så jag är en riktig hjälte idag. Men nu ligger vi mitt i stan, vid en brygga som det är förbjudet att lägga till vid, men ingen har sagt något och det är gratis.:) Inga faciliteter men vi har så vi klarar oss.

Torbjörn ser ljuset i tunneln.

190416 Fontanoy Le Chateau

Notre Dame November 2018. Möttes av nyheten om att katedralen, Frankrikes främsta nationalsymbol står i lågor, mycket sorgligt.

Lämnade Girancourt kl 07.50 igår men redan vid sluss 3 blev det stopp, fjärrkontrollen som ska öppna slussen fungerade inte. Det tog 1 timme att få hjälp. Vid sluss 8 blir vi fast inne i slussen för porten öppnar sig inte, pga att den bakre porten inte stängts ordentligt pga att en gren fastnat. Tar ytterligare 30 minuter att få hjälp. Mellan sluss 25 och 26 pågår arbete så man har sänkt vattennivån lägre än 1,7 så vi har grundkänning igen säkert 7-8 gånger, det skrapar under som grus och bumpar till flera gånger. Detta får oss att ”trippa på tå” fram efter det. Vi har dock inga mer problem därefter.

Efter 34 slussar och 10 timmar anländer vi så Fontenoy Le Chateau. Ligger mellan sluss 34 och 35 Vid båtuthyrningen, här finns el, vatten, diesel och dusch (när receptionen är öppen). Nära till stan, liten affär, apotek och bageri finns.

Vi tar en promenad och letar efter Slottet.

Slottet
Pittoreskt litet samhälle men rätt sliten och stort behov av renoveringar.

190413 Girancourt

Sovit ut efter gårdagens strapatser, den värsta delen är nu avverkad. Den sista stigningen upp till ca 360 meters höjd över Medelhavet. 14 ytterligare slussar i en s.k. trappa där slussarna ligger mycket nära varandra. Ungefär ca 6 km. Jag gick mellan slussarna så Ursula skulle slippa klättra idag. Jag gick i rask takt till att börja med men upptäckte att jag hade gott om tid mellan slussningarna. Det är en bra gång/cykelväg utmed kanten. Jag mötte upp båtarna och med en båtshake fiskade jag upp tamparna och förtöjde. Torbjörn fick hantera båten själv men det gick bra. Det hade varit lite snärjigt att hinna med att parera när vattenflödet släpptes på. Det blir sådan turbulens i vattnet så båten kränger, masten sticker ju ut där fram och bak så det är risk att de slår i kanterna och skadar masten. Lite slog det i men inget allvarligt.

Ett steg i ”trappan” Det var kyligt men solen sken och efter att jag gått ett tag så tinade jag upp.
Mellan två slussar. Det blev dagens träningspass att gå mellan slussarna, ner på knä och fiska upp alla tamparna och förtöja sen hasta vidare till nästa sluss. Blev ca 3 distans ca 5,5 km på 3 timmar.
Sluss 1 på toppen nu bär det utför och man börjar om med nr 1 vid nästa sluss också. Den blå stången öppnar man slussen med och den röda kan man akutstänga om nödvändigt. En gång har vi använt den röda när porten framför inte öppnade sig och var fast i slussen. VNF personalen var snabbt på plats och öppnade porten från lilla kuren.

Väl uppe så kunde vi andas ut, inga problem med för lite vatten, som vi hade befarat. Efter det var det 1 mil lång passage till nästa sluss där det gick nerför vid Girancourt. Här var det trångt och det var tur att vi inte fick något möte för vi måste gå mitt i kanalen pga av djupet och hade ingen som helst väjningsmöjlighet. Här var det 1,8 meter men vi hade ändå grundkänningar 6 gånger. Speciellt vid ställen där det var cement på kanterna troligen för in och utflöde av vatten. 3 mjuka känningar men 3 st lite hårdare som skrapade i. Båten är ju baktung så vi gick inte rakt på grundet med kölen utan det tog längre bak så båten inte fastnade utan skumpade över istället.

Trångt och det är bara mitt i vi kan åka, ingen möjlighet att väja som tur är fick vi inget möte. Trots löfte om minst 1,8 meters djup så gick vi på 6 gånger.

Vi tog en sluss till men nerför istället vilket är mycket enklare, det är bara att förtöja och sedan följa med ner och släppa förtöjningen. Ingen mer klättring. Vi kom således hit och bestämde att vi stannar här 2 dagar pga av det skulle bli så kallt. En lång bra kaj med tillräckligt djup. Gratis. Dock inga faciliteter med el och vatten men nära till en affär. Inget hålligång ställe men vem behöver det i det här läget.

190411 Epinal

Epinal så här ligger vi nu 4 utanpå varandra. Plötsligt ser vår båt så liten ut jämfört med Bernhard och Ursulas båt Mano.

Så då är vi iväg igen, efter 41 slussar och 1 broöppning har vi nu nått Epinal där vi väntar tills imorgon för den riktiga prövningen. 14 slussar i en s.k. trappa, alla i en följd, 45 meters stigning. Bernhard har varskott VNF (typ kanalbolaget) så de kommer imorgon kl 9 och ska övervaka vår slussning så vi inte blir fast någonstans.

190411 Kanalkonst 1
190411 Kanalkonst 2
190410 I Charmes hade vi ett par med vita storkar som grannar.Trevligt.

Det kändes allt lite ringrostigt i början med slussningen men efterhand har vi fått in ett flöde som fungerar bra för oss alla utom möjligen Ursula som måste klättra i slussen. Så här långt har det inte gått att dela på uppgiften eftersom det finns bara en stege som ligger vid deras båt och hon som har skadat ryggen och allt. Slussarna är automatiserade och vi har fått en fjärrkontroll, i Neuves Maisons, som man öppnar slussen med och sköter allt själv. En gång hakade det upp sig och den främre porten öppnades inte. Då fick vi dra i den röda stången som är akutavstängning och rapporteras direkt till VNF och de var snabbt på plats och hjälpte oss att öppna portarna. Man drar i den blå stången när man sätter igång slussningen själv.

De två första dagarna har det varit grått, disigt och kallt men inte något regn under färd. Idag har solen varit framme hela dagen men lite blåsigt mellan +4 och +11 grader. Det har dock varit en fin och stillsam färd i naturen med mycket fågelkvitter, hästar och kor samt en åsna som nattgranne.

I Charmes fick vi ligga med båtar i liten pråm-storlek nästan under bron för att inte gå in i dyn. Lite snuddade vi nog ändå. Vid vanliga kajen var det bara ca 1,40 djupt även om vi legat dubbelt med Mano. Det har varit lite dåligt med bra övernattningskajer hittills.

190409 Kastar loss från den plats vi legat på i 7 månader. Känns lite vemodigt och separationsångest en skvätt.

Toul 190407

Idag är det slutfixet, vi har lagt över en hel del tunga saker på Bernhard och Ursulas båt, som ankare med 50 meter kätting och alla segel. Så båten blir så lätt som möjligt. Vi går upp mot Epinal som är den högsta punkten och där det är som lägst djup, enl uppgift endast 1,80 vår båt går 1,75 men nu är vi riktigt tunga så det blir nog 1,80 precis. B och U har en stor motorbåt och de kan dra loss oss om vi kör fast. Efter Epinal går vi neråt och det blir djupare igen. Vi går mot Corre och senare Lyon osv. Vi har många, många slussar framför oss. Men även en massa fin natur hoppas jag och det kommer bli varmare och varmare.

Toul 190406

Bernhard och Ursula tog med oss i torsdags till Nancy för att köpa en Vignette, en biljett så vi får åka på kanalerna. Därefter åkte vi till Metz till IKEA och shoppade lite. Vi hann också med att gå på Touls museum som hittills inte blivit av av någon anledning. Kul och intressant.

På museet i Toul

Igår tog B+U med oss på en tur till Verdún och Commercy. I Verdún var vid Minnesplatsen för slaget där 1914-1918. En mastodontbyggnad där alla namn finns inristade i väggar och tak på alla de drygt 170 000 unga män som fick sätta. livet till. Under huset ligger alla skelettben efter de okända soldaterna. De kan man se genom fönster utmed grunden på utsidan. Gravkorsen är oändliga, så långt ögat når. Skyttegravar och bombkratrar finns tydliga tecken på i naturen runt fortet. Fortet var dock stängt så vi kunde inte komma in. Vi fick se en film på 20 minuter från den tiden och det är horribelt hur de levde.

Inne i själva staden tog vi en fika innan vi åkte vidare till Commercy där det var stor marknad. Här tog vi nästa fika med en Madeleine kaka som är bygdens stolthet. Det var en härlig tur på landsbygden, med alla slätter och odlad mark. Det behövs många bönder för att ta hand om all denna odlad mark.

Planen var att åka i morgon men det ska ösregna hela dagen så vi åker väl på tisdag istället om vädret tillåter. Vi har ju all tid i världen eller som Bernhard säger vi är miljonärer i tid.

Ett minnesmärke över mer än 170000 döda unga män i åldern 20-30 år, måste ju vara en jättelik fallossymbol eller hur.

Toul 190401

Nu har vi bestämt att vi ska åka vidare nästa måndag, 8/4, tillsammans med båtgrannarna, Bernhard och Ursula. De har en stor motorbåt. Ursula har skadat ryggen så Torbjörn blir den som ska klättra i slussarna när det behövs. Bernhard pratar Franska och ska föra våran talan när det behövs. Win-win situation. Vi håller på att göra klar båten för avfärd. Det är mycket att tänka på och så vill jag ha det rent och snyggt när vi far. Mycket att skrubba och stuva.

Gör rent i stuvutrymmet och lagade pumpen till septitanken.

Torbjörn försöker laga gummibåten men det vill sig inte riktigt, det är mitten kudden, kölen, som inte håller riktigt tätt. Vi ska också byta gummikuddarna under motorfästena, när de kommer. Viktor har skickat ett paket som vi hoppas hinner fram i tid.

Toul 190325

Sedan sist har jag fyllt år och tog tåget till Strasbourg över helgen 8-10 mars, en liten minisemester i den livslånga:) Det var lite kallt och blåsigt några regnstänk fick vi också. Vi hade dock en riktigt lyxig helg, bodde på hotell, med go’frukost. Såg sevärdheter, gick och gick och gick igen. Såg katedralen med klockspelet och EU parlamentet. Åt på restaurang och var på bio, såg Green book. Vi åkte sightseeingbåt på kanalerna runt och såg staden från vattnet. Sammantaget en riktigt fin födelsedagshelg.

På dagen 64 år, vart tog tiden vägen?

Väl åter i Toul så har vi börjat med vårstädning. Tvättat/skrubbat kapellet, tvättat dynöverdragen i fören, mögelsanerat fören. Vädrar dynerna, kuddar m.m.

Jag skrubbar kapellet som blivit mögligt och smutsigt under vintern.

Vi går till badhuset fortfarande ca 2 ggr per vecka och Torbjörn har lärt sig ett nytt sätt att ta sig upp ur bassängen. Han såg en av badvakterna som gjorde så och då var han tvungen att prova själv. Tyvärr kan jag inte få in den bildsekvensen här.

Torbjörn försöker laga småhål på gummibåten.

Toul 190305

Det här med hemsida och bloggande har minst sagt inte varit så lätt. Jag har tagit bort bilder av misstag, jag glömmer hur man gör, WordPress har ändrat i utförande och jag hänger inte med. Nu ska jag försöka ändra mig och lägg ut ett blogginlägg varje gång istället för att fylla på ovanifrån på det gamla inlägget. Får vi se om det går bättre.
Vi har haft vår i luften i ett par veckor med upp till + 17 grader men sedan 5-6 dagar regn och rusk igen och lite kallare och blåsigt. Men det finns hopp om att vi snart kan släppa loss igen. Vi planerar att komma vidare i början av april förhoppningsvis.
Med vårkänslorna kom också behovet att städa och upptäckte till vår fasa, att i förpiken som vi haft som förråd och förvarat bl.a. alla segel, hade vi fått omfattande mögelspridning. Så ut med allt och städa, tvätta och vädra. I salongen hade vi fått lite mögel men klarat sig ganska bra ändå. I akterkabinen har vi inget problem men då har vi vädrat där varje dag och torkat fukt hela tiden.
Men vi har haft några underbara dagar med långa promenader och cykelturer också och utforskat omgivningarna runt Toul. Om man nu nödvändigtvis måste övervintra på väg mot Kanarieöarna så har det här varit en bra plats att ligga på. Säker och lugn hamn, billigt, fina omgivningar. Inte mycket håll-i-igång men det har vi inget behov av. Det var lite krångligt att ta sig hem till Sverige och till Kanarieöarna när vi skulle dit. Toul ligger lite avsides så. Men nu i efterhand hade det kanske varit bättre att åka till och från Strasbourg istället.
Så här i efterhand har vi också tänkt att det var bra att vi blev fast här trots allt med tanke på att vi var ganska stressade innan. Nu har vi tvingats tagga ner och ta det lugnt. Gilla läget helt enkelt.

När vi lyfte på luckorna var det mögel hela vägen ner, på segelsäckarna och under dynorna. Fy och dubbel fy. Skurade med ättika eller vinaigre som det heter här och tvättat alla dynöverdrag.

Men visst nu börjar det allt klia lite i oss att komma vidare. Bara vi får lite bättre väder så vi kan få båten i ordning, städa och fixad på olika sätt innan vi kan komma iväg. Det vi funderar över är om vi ska tömma på båten på tunga grejer och lämna kvar här i Toul på ett lager och hämta senare med bil. För att göra båten lite lättare så vi inte sticker så djupt om kanalerna fortfarande inte är så djupa trots att de lovar minst 180 djup. Eller ska vi lägga över grejerna i gummibåten och ha den på släp. Det får värka fram det beslutet.